Νέα στοιχεία για τα αυγά, τη χοληστερόλη με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine από τον Yu Zhang  και του συναδέλφους του στο Zhejiang University College of Biosystems Engineering and Food Science, βρήκε ότι η πρόσληψη ολόκληρων αυγών και χοληστερόλης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών και καρκίνου, ενώ η πρόσληψη των ασπραδιών αυγών ή υποκατάστατων αυγών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο περιορισμός της πρόσληψης χοληστερόλης κάτω από 300 mg την ημέρα είχε προταθεί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων. Ωστόσο, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ετερογενή αποτελέσματα για τη σχέση μεταξύ διατροφικής χοληστερόλης και κινδύνου θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακών, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Λόγω των ανεπαρκών στοιχείων, η American Heart Association και το American College of Cardiology καθώς και οι διατροφικές οδηγίες του 2015-2020 στις ΗΠΑ δεν ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρχει ανώτατο ημερήσιο όριο για τη διατροφική χοληστερόλη. Επιπλέον, η χοληστερόλη συνυπάρχει συχνά με κορεσμένα λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες στα τρόφιμα και η ανεξάρτητη επίδρασή της στη συνολική υγεία δεν έχει διευκρινιστεί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για 521.120 άτομα από τη μελέτη NIH-AARP. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 16 ετών, 129.328 θάνατοι καταγράφηκαν εκ των οποίων οι 38,747 είχαν καρδιαγγειακές αιτίες. Η κατανάλωση ολόκληρων αυγών, όπως καταγράφηκε σε ερωτηματολόγια τροφίμων, συσχετίστηκε με υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία μετά την προσαρμογή για δημογραφικά χαρακτηριστικά και διαιτητικούς παράγοντες, αλλά όχι μετά από περαιτέρω προσαρμογή για την πρόσληψη χοληστερόλης.

Κάθε επιπλέον μισό ολόκληρο αυγό την ημέρα συσχετίστηκε με 7% υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Κάθε πρόσληψη επιπλέον 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως συσχετίστηκε με 19% υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, με 16% υψηλότερη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών και 24% υψηλότερη θνησιμότητα λόγω καρκίνου. 

Αντιθέτως, η κατανάλωση ασπραδιών αυγών / υποκατάστατων συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα όλων των αιτιών. Η αντικατάσταση μισού ολόκληρου αυγού με ισοδύναμη ποσότητα ασπραδιού / υποκατάστατων αυγών συσχετίστηκε με 3% μείωση θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

"Τα ευρήματά μας προτείνουν τον περιορισμό της πρόσληψης χοληστερόλης και την αντικατάσταση των ολόκληρων αυγών με ασπράδια / υποκατάστατα ή άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της μακροχρόνιας επιβίωσης", είπαν οι συγγραφείς.

Διαβάστε ακόμη...