Στόχος είναι να βοηθήσουν, σε πρώτη φάση 1.500 ανασφάλιστους και αναξιοπαθούντες ασθενείς, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, νοσηλεία και φροντίδα.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2013 και θα «φιλοδοξεί», οι κατά τόπους δήμοι να αναγνωρίσουν με τη βοήθεια και των ενοριών, αλλά και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, ποιοι Έλληνες έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια σε τομείς Υγείας.
Η πιστοποίησή τους θα συνοδεύεται από τη ιατρική συνταγή για τη φαρμακευτική αγωγή κάθε ασθενούς και μετά την επίσκεψη του γιατρού θα ετοιμάζονται τα φάρμακα και θα αποστέλλονται από τον ΙΣΑ στις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά ιατρεία των δήμων.
Για την κάλυψη των αναγκών εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 4.500 φάρμακα σε μηνιαία βάση, που αναλογούν στους 1.500 ασθενείς με τους οποίους θα αρχίσει το πρόγραμμα. Από την πλευρά του ο ΕΟΦ διασφαλίζει το ποιοτικό μέρος της προσπάθειας και συμβάλλει ώστε να απλουστευθεί η διαδικασία της χορήγησης δωρεάν φαρμάκων.
Τόσο ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, όσο και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κ. Φρουζής, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ι. Τούντας, τόνισαν ότι η ανθρωπιστική κρίση θα οξυνθεί, ενώ σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ι. Τούντας, είπε ότι η υφιστάμενη κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους πολίτες καθώς ήδη φαίνεται ότι δυσχεραίνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων, αλλά και των ασθενών, που δεν έχουν χρήματα, στα νοσοκομεία και τα φάρμακα, ενώ από την άλλη μειώνεται το ποιοτικό επίπεδο συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, στοιχεία που μόνα τους πλήττουν άμεσα την υγεία του πληθυσμού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από δήμους της δυτικής Αττικής, την Ηλιούπολη, τη Ραφήνα, τη Ν. Μάκρη, με στόχο να επεκταθεί σιγά σιγά σε όλες τις περιοχές της χώρας. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εργαζομένους νοσηλευτές και γιατρούς αλλά και την διοίκηση των νοσοκομείων «Ελπίς», «Σισμανόγλειο» και «Σωτηρία», οι οποίοι απορροφούν και νοσηλεύουν δωρεάν όσους άπορους ασθενείς φτάνουν σε αυτά ύστερα από συστάσεις του ΙΣΑ.