Nέα προληπτική θεραπεία κατά του Covid στην Ιταλία

         

       Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Ακόμα ένα όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού αναμένεται να έχουν στη διάθεσή τους σύντομα οι Ιταλοί. Πρόκειται για μια θεραπεία η οποία θα προορίζεται για να περοστατέψει ανοσοκατεσταλμένους και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια κατά του Covid και η τρίτη δόση θα μπορούσε να αποδειχθεί εντελώς αναποτελεσματική.

Βάσει αυτής της ανάγκης, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων της Ρώμης «Λάτζαρο Σπαλαντσάνι» ζήτησε από τoν Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων (AIFA) εξουσιοδότηση για τη χορήγηση ενός μονοκλωνικού αντισώματος ως «πρωταρχική προφύλαξη» στα λεγόμενα «μη ανταποκρινόμενα» και «ασθενώς ανταποκρινόμενα» άτομα σε εμβόλια κατά του SARS-CoV-2.

Η καινοτομία είναι ότι πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου ιταλική θεραπεία. Να σημειωθεί ότι η γειτονική χώρα υπέφερε πολύ από την πανδημία, αλλά με τους εξαιρετικούς επιστήμονες και τα ερευνητικά κέντρα που διαθέτει μέχρι στιγμής έχει προσφέρει πολλά στην παγκόσμια μάχη κατά του ιού.

Αυτό το φάρμακο που ρίχνουν τώρα στη μάχη οι Ιταλοί δημιουργήθηκε από την εταιρεία «Toscana Life Sciences», η οποία βρίσκεται στη Σιένα. Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο γνωστός παγκοσμίου φήμης μικροβιολόγος Ρίνο Ραπουόλι.

Ρίνο ΡαπουόλιΜόλις τελειώσουν οι δοκιμές στο Ινστιτούτο Σπαλαντσάνι, μια άλλη εταιρεία της Τοσκάνης, η «Menarini», θα παράγει και θα εμπορεύεται τη συγκεκριμένη θεραπεία, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ικανή να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου.

Ονομάζεται «MAD0004J08» και είναι ένα ισχυρό μονοκλωνικό αντίσωμα που εξουδετερώνει την πρωτεΐνη ακίδα του ιού, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η ιική επίθεση και να προλαμβάνεται η είσοδος στα κύτταρα. Οι ερευνητές είναι επίσης σίγουροι για την υψηλή ικανότητά του να δρα ενάντια στις πιο επιθετικές παραλλαγές του Covid.

Όπως σημειώνουν οι Ιταλοί, «το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να χορηγηθεί άνετα στο σπίτι με ενδομυϊκή ένεση». Οι δοκιμές σε εθελοντές στο Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων της Ρώμης  θα διαρκέσουν δύο έως τρεις μήνες , έτσι ώστε η θεραπεία να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους.

Το «MAD0004J08» θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια προφύλαξη. Η κλινική ανάπτυξη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί με υγιείς εθελοντές. Μέχρι στιγμής οι έρευνες έδειξαν ότι το φάρμακο είναι καλά ανεκτό και ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στον ορό των ατόμων που έλαβαν θεραπεία ήταν υψηλότερος σε σχέση με αυτόν αναρρωσάντων ασθενών και εμβολιασμένων ατόμων.

«Η συγκεκριμένη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη για όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα», καταλήγουν οι Ιταλοί. 

Διαβάστε ακόμη...