Τα όργανά μας γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς και μια νέα μέθοδος για την ανάλυση της γήρανσής τους που βασίζεται σε μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να μας επιτρέψει να προβλέψουμε καλύτερα τον κίνδυνο ασθενειών, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Nature.
Η ερευνα για τη γήρανση με το αίμα
Σε έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μελετήθηκαν περισσότερα από 5.600 άτομα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών του ανθρώπινου πλάσματος αίματος που προέρχονται από συγκεκριμένα όργανα για να μετρήσουν τις διαφορές γήρανσης μεταξύ των οργάνων στους συμμετέχοντες. Χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης ανέλυσαν τη γήρανση σε έντεκα σημαντικά όργανα, συστήματα οργάνων και ιστούς των ενηλίκων.
Εντοπίστηκε ότι σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων εμφανίζει έντονα επιταχυνόμενη γήρανση σε ένα όργανο και το 1,7% παρουσίασε γήρανση σε πολλαπλά όργανα.
Διαπιστώθηκε ότι η επιταχυνόμενη γήρανση των οργάνων αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20-50%, καθώς και ότι οι ασθένειες συγκεκριμένων οργάνων συνδέθηκαν με ταχύτερη γήρανση των οργάνων. Για παράδειγμα, τα άτομα με επιταχυνόμενη γήρανση της καρδιάς είχαν 250% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικά γηράσκουσα καρδιά. Επίσης, η επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου και των αγγείων θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.