Νέα μέθοδος αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής

8E63363124B6B6FE41C07DC2091F6168.jpg

  Η νέα μέθοδος προεμφυτευτικού ελέγχου για τον εντοπισμό των υγιών εμβρύων θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής κατά 60% ή περισσότερο, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών των πανεπιστημίων του Πεκίνου και του Χάρβαρντ.

Οι πειραματικές δοκιμές της διαδικασίας στην Κίνα προσφέρουν ελπίδα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell.

Σήμερα, στα κέντρα εξωσωματικής ανά τον κόσμο εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές προεμφυτευτικού ελέγχου προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Κατά κανόνα για την εφαρμογή τους απαιτείται η λήψη και ο έλεγχος κυττάρων από το αναπτυσσόμενο έμβρυο και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μην εντοπίσουν όλα τα γενετικά προβλήματα.

Η νέα μέθοδος που έχει μελετηθεί σε 70 γονιμοποιημένα ωάρια από εθελοντές δότες ωαρίων βασίστηκε στην ανάλυση του πλήρους γενετικού κώδικα των πολικών σωματίων. Τα πολικά σωμάτια είναι σχηματισμοί που «απελευθερώνονται» από το ωάριο πριν και μετά τη γονιμοποίησή του και οι οποίοι, θα εκφυλιστούν επειδή δεν είναι πλέον απαραίτητοι στο ωάριο. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι το χρωμοσωμικό τους υλικό «καθρεφτίζει» εκείνο του ωαρίου, οπότε αναλύοντάς το, οι ειδικοί έχουν μια εικόνα της υγείας του ωαρίου.

«Θεωρητικά, εάν η μέθοδος δουλέψει ιδανικά, θα μπορέσουμε να διπλασιάσουμε το ποσοστό επιτυχίας της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης από 30% σε 60% και περισσότερο», υποστηρίζει ο επικεφαλής ερευνητής Jie Qiao του Τρίτου Νοσοκομείου του πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Η τεχνική επιτρέπει τον έλεγχο του DNA της μητέρας για γενετικές ανωμαλίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία της εξωσωματικής ή γενετικές ανωμαλίες στο μωρό, εξηγεί ο έτερος ερευνητής Xiaoliang Sunney Xie από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η μέθοδος θα φανεί χρήσιμη σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στην εξωσωματική και θα μπορούσε να βελτιώσει το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου ειδικά σε νέες γυναίκες.

Σχολιάζοντας πάντως την έρευνα ο Dr Yacoub Khalaf σύμβουλος αναπαραγωγικής ιατρικής και συμβουλευτικής στη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του νοσοκομείου Guy στο Λονδίνο, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC: «Το πεδίο του προεμφυτευτικού ελέγχου είναι ελκυστικό στη θεωρία, αλλά δεν πράξη δεν έχει καρποφορήσει. Εάν ο έλεγχος των ωαρίων ή των εμβρύων δεν είναι αξιόπιστος θα μπορούσε να στοιχίσει στις γυναίκες τα ωάριά τους ή τα έμβρυά τους, τα οποία είναι πολύτιμα και πεπερασμένα».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *