Ζήσης Ψάλλας
Mελέτη από το Τμήμα Επιστήμης Άσκησης στο University of Québec, πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων που εξέτασε τις διαφορές αντοχής και μυϊκής δύναμης μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η μελέτη εξέτασε 56 αθλήτριες, οι μισές από τις οποίες ήταν vegan για δύο χρόνια και οι άλλες μισές ακολουθούσαν μια παμφάγα διατροφή. Κατέγραψε το VO2 max (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου) το οποίο μετρά τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας έντονης άσκησης. Οι δοκιμές εξέτασαν την αντοχή μέσω μηχανών πίεσης ποδιών και βραχιόνων, καθώς και την αντοχή σε στάσιμο ποδήλατο μετρώντας πόσο χρονικό διάστημα που οι αθλήτριες μπορούσαν να ενεργούν στο 70% της μέγιστης ισχύος τους πριν σταματήσουν.
Διαπιστώθηκε ότι οι vegan αθλήτριες είχαν καλύτερο VO2 Max και επίσης μπορούσαν να εργαστούν σκληρότερα πριν φτάσουν στην εξάντληση. Οι vegans είχαν σημαντικά υψηλότερο εκτιμώμενο VO2 max (44,5 ± 5,2 έναντι 41,6 ± 4,6 ml / kg / min αντίστοιχα) και υπομέγιστο χρόνο αντοχής έως την εξάντληση (12,2 ± 5,7 έναντι 8,8 ± 3,0 λεπτά αντίστοιχα) σε σύγκριση με τις παμφάγες.
Το σώμα καίει σπάνια την πρωτεΐνη ως καύσιμο και βασίζεται σε σύνθετους υδατάνθρακες, που βρίσκονται σε λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Υπάρχει υψηλότερη ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων σε μια φυτική διατροφή, την οποία ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει γρηγορότερα και που παρέχει επίσης μια έτοιμη πηγή ενέργειας για την άσκηση.
Οι ερευνητές έγραψαν: "Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη απόδοση αντοχής και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην υψηλότερη αποθήκευση γλυκογόνου των μυών στους vegan αθλητές".