Νέα μελέτη για το πώς μπορούμε να προλάβουμε ένα εγκεφαλικό

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως ο «υγιεινός» τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 306.473 ενήλικες, ηλικίας 40-73 ετών, χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, τους οποίους παρακολούθησαν για 7 χρόνια κατά μέσο όρο. Στις αναλύσεις, συμπεριλήφθηκαν 90 γονίδια που είναι γνωστό ότι συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και τέσσερις τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, ο δείκτης μάζας σώματος και η σωματική δραστηριότητα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές που είχαν «ανθυγιεινές» συνήθειες, δηλαδή κάπνιζαν, δεν κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρι, δεν είχαν καλή διατροφή δηλαδή, ήταν παχύσαρκοι και δεν ασκούνταν συστηματικά, είχαν 66% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση.

Μεταξύ των τροποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, σημαντικότερη φάνηκε να είναι η επίδραση του καπνίσματος και του υπερβάλλοντος βάρους. Τέλος, οι συμμετέχοντες που είχαν γενετική προδιάθεση και «ανθυγιεινές» συνήθειες βρέθηκαν να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με όσους δεν είχαν το γενετικό υπόβαθρό και παράλληλα ακολουθούσαν έναν «υγιεινό» τρόπο ζωής.

Πηγή

Διαβάστε ακόμη...