Νέα μελέτη αμφισβητεί προηγούμενες ιδέες σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη από το University of Southern California αμφισβητεί τις υπάρχουσες ιδέες για το πώς η συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές βήτα (Αβ) στον εγκέφαλο σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ενώ η συσσώρευση της πρωτεΐνης έχει συσχετιστεί με νευροεκφυλισμό που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ, λίγα είναι γνωστά για το πώς σχετίζεται με τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου, δήλωσε ο καθηγητής Caleb Finch, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Για να διερευνήσουν τα επίπεδα του Αβ στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστών τόσο από υγιείς εγκεφάλους όσο και από εγκεφάλους ασθενών με άνοια. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις Αλτσχάιμερ υποδείχθηκαν από υψηλότερες βαθμολογίες σταδιοποίησης Braak, μια μέτρηση του πόσο ευρέως εντοπίζονται τα σημάδια της παθολογίας Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι μεγαλύτεροι, γνωστικά υγιείς εγκέφαλοι εμφάνισαν παρόμοιες ποσότητες διαλυτής, μη συσσωματωμένης αμυλοειδούς πρωτεΐνης στους εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ. Αλλά όπως περίμεναν οι ερευνητές, οι εγκέφαλοι ασθενών με Αλτσχάιμερ είχαν υψηλότερες ποσότητες αδιάλυτων Αβ, που συσσωματώνονται για να σχηματίσουν τις «πλάκες» που εμφανίζονται στη νόσο, δήλωσε ο Max Thorwald, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός. ερευνητής.

Τα ευρήματα αμφισβητούν την ιδέα ότι απλώς η ύπαρξη υψηλότερων ποσοτήτων αμυλοειδούς βήτα, γενικά, είναι η υποκείμενη αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ, είπαν οι Finch και Thorwald. Αντίθετα, η αύξηση της διαλυτής μορφής του Αβ μπορεί να είναι μια γενική αλλαγή που σχετίζεται με τη γήρανση στον εγκέφαλο χωρίς να είναι ειδική για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα συσσωματωμένου αμυλοειδούς ίσως είναι ένας καλύτερος δείκτης φτωχότερης εγκεφαλικής υγείας.

Η γνώση περισσότερων πραγμάτων για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και αφαιρεί τις πρωτεΐνες, όπως είναι το Αβ, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις αιτίες της. Ο Finch σημείωσε ότι πολύ λίγες περιπτώσεις άνοιας συμβαίνουν με αμυλοειδείς πλάκες ή μάζες συσσωματωμένης πρωτεΐνης να είναι η μόνη παθολογία που υπάρχει στον εγκέφαλο των ασθενών. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζουν πιο περίπλοκες ανωμαλίες των ιστών, από τη συσσώρευση πρόσθετων τύπων πρωτεΐνης έως μικρές αιμορραγίες στον εγκέφαλο: «Ο εγκέφαλος που γερνάει είναι μια ζούγκλα», είπε χαρακτηριστικά ο Finch.

Διαβάστε ακόμη...