Νέα φάρμακα από δηλητήριο ερπετών

 
Το δηλητήριο που περιέχεται σε ερπετά όπως τα φίδια και ορισμένες σαύρες θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή πηγή δημιουργίας νέων φαρμάκων, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Liverpool.


Για την ακρίβεια, ο στόχος των ερευνητών είναι να εκμεταλλευτούν τις χημικές ουσίες που περιέχονται στο δηλητήριο των ερπετών, οι οποίες κατά κανόνα είναι θανατηφόρες για τον άνθρωπο.

Η πρόκληση για τους ερευνητές είναι να υπερκεράσουν την τοξική δράση των τοξινών. Με άλλα λόγια, να τροποποιήσουν τις τοξίνες έτσι ώστε να διατηρήσουν τη δραστικότητά τους, ενώ παράλληλα θα είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications» φαίνεται ότι τα ίδια τα ερπετά «ανακτούν» ορισμένες από τις τοξίνες του δηλητηρίου τους και τις αναμορφώνουν σε ασφαλή μορφή ούτως ώστε να τις χρησιμοποιήσουν σε κάποιο άλλο μέρος του δικού τους οργανισμού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι ανακτημένες τοξίνες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα.

Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πολύ πιθανό η ίδια η εξέλιξη των ερπετών να έχει οδηγήσει σε πιο ασφαλή δηλητήρια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια εντελώς νέα πηγή δημιουργίας φαρμακευτικών ουσιών.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *