Νέα ευαίσθητη μέθοδος ανακάλυψε αντιοξειδωτικά στο βοδινό, το κοτόπουλο και το χοιρινό

Τα διπεπτίδια ιμιδαζόλης (IDPs), τα οποία είναι άφθονα στο κρέας και τα ψάρια, είναι ουσίες που παράγονται στο σώμα διαφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και έχουν αναφερθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση της κόπωσης και στην πρόληψη της άνοιας. Ωστόσο, ο φυσιολογικός μηχανισμός με τον οποίο οι άνθρωποι εμφανίζουν αυτές τις δράσεις δεν είχε προσδιοριστεί προηγουμένως.

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Hideshi Ihara από το Graduate School of Science του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα, στην Ιαπωνία, ήταν η πρώτη που ανακάλυψε διπεπτίδια που περιέχουν 2-οξο-ιμιδαζόλη (2-oxo-IDPs) τα οποία έχουν ένα περισσότερο άτομο οξυγόνου από τα κανονικά IDP και διαπίστωσε ότι είναι η πιο κοινή ποικιλία παραγώγων IDPs στο σώμα. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι έχουν αξιοσημείωτα υψηλή αντιοξειδωτική δράση.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές καθιέρωσαν μια μέθοδο για την επιλεκτική και εξαιρετικά ευαίσθητη ανίχνευση πέντε τύπων 2-oxo-IDPs χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας, η οποία επιτρέπει την ποσοτική ανίχνευση ιχνών 2-oxo-IDPs σε ζωντανούς οργανισμούς.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι το βοδινό, το χοιρινό, το κοτόπουλο και άλλα κρέατα περιέχουν αντιοξειδωτικά, όχι μόνο IDPs αλλά μια ποικιλία διαφορετικών 2-oxo-IDPs.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Antioxidants.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η ερευνητική μέθοδος, που επιτρέπει την προηγμένη ανάλυση των 2-oxo-IDPs, θα εφαρμοστεί όχι μόνο στη βασική βιολογία αλλά και στην ιατρική, τη γεωργία και τη φαρμακευτική, όπου θα βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και στην πρόληψη ασθενειών». κατέληξε ο καθηγητής Ihara.

Διαβάστε ακόμη...