Νέα έρευνα για τον καφέ και τους κινδύνους για την καρδιά

Ζήσης Ψάλλας

Ο καφές είναι ένα από τα πιο κοινά ροφήματα στον κόσμο. Στις ΗΠΑ, τα δύο τρίτα των Αμερικανών πίνουν καφέ κάθε μέρα, περισσότερο από εμφιαλωμένο νερό, τσάι ή νερό βρύσης, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ, μια εμπορική ομάδα. Ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα διεγερτικό, το οποίο θεωρείται ασφαλές στους υγιείς ενήλικες που καταναλώνουν μέχρι 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, ή περίπου το ισοδύναμο τεσσάρων ή πέντε φλιτζανιών που παρασκευάζονται στο σπίτι.

Οι ερευνητές εξόπλισαν 100 υγιείς εθελοντές με gadgets που παρακολουθούσαν συνεχώς τη λειτουργία της καρδιάς, τα καθημερινά τους βήματα, τις συνήθειες ύπνου και το σάκχαρό τους. Οι εθελοντές, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον μικρότεροι των 40 ετών, λάμβαναν καθημερινά μηνύματα κειμένου για δύο εβδομάδες που τους καθοδηγούσαν να πίνουν ή να αποφεύγουν καφέ με καφεΐνη ορισμένες ημέρες. Τα αποτελέσματα αναφέρθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Αυτός ο τύπος μελέτης, που μετρά άμεσα τις βιολογικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ή μη κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη στους ίδιους ανθρώπους, είναι σπάνιος και παρέχει μια πυκνή σειρά δεδομένων, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Gregory Marcus, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη δεν είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα καθημερινά επεισόδια επιπλέον καρδιακών παλμών, γνωστών ως πρόωρες κολπικές συσπάσεις. Αυτοί οι επιπλέον παλμοί που ξεκινούν στις άνω κοιλότητες της καρδιάς είναι συνηθισμένοι και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Αλλά έχει αποδειχθεί ότι προβλέπουν μια δυνητικά επικίνδυνη καρδιακή πάθηση που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή.

Οι ερευνητές βρήκαν όμως μικρές ενδείξεις για ένα άλλο είδος ακανόνιστου καρδιακού παλμού που προέρχεται από τους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς, που ονομάζονται πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις. Τέτοιοι παλμοί είναι επίσης συχνοί και συνήθως όχι σοβαροί, αλλά έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ερευνητές βρήκαν περισσότερους από αυτούς τους πρώιμους καρδιακούς χτύπους στους ανθρώπους τις ημέρες που έπιναν καφέ, αλλά μόνο σε εκείνους που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.

Οι εθελοντές έκαναν περίπου 1.000 περισσότερα βήματα την ημέρα τις ημέρες που έπιναν καφέ και κοιμόντουσαν περίπου 36 λεπτά λιγότερο, σύμφωνα με τη μελέτη. Δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα: Τα άτομα με γενετικές παραλλαγές που τους κάνουν να διασπούν την καφεΐνη γρηγορότερα παρουσίασαν λιγότερο έλλειμμα ύπνου, ενώ οι άνθρωποι με παραλλαγές που τους οδηγούν να μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο αργά έχασαν ύπνο.

 

Διαβάστε ακόμη...