Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς και γιατί οι δυτικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος προκαλούν ηπατική νόσο

Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έχει αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ της δυτικής δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και της ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, της κύριας αιτίας χρόνιας ηπατικής νόσου.

Η έρευνα εντόπισε τους παράγοντες που αλλάζουν και το μεταβολισμό στην ηπατική νόσο, προωθώντας την κατανόηση για τον άξονα του εντέρου-ήπατος και με τη σειρά της την ανάπτυξη διατροφικών και μικροβιακών παρεμβάσεων για αυτήν την παγκόσμια απειλή για την υγεία.

«Μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε πώς η τροφή και η μικροχλωρίδα του εντέρου αλληλεπιδρούν για την παραγωγή μεταβολιτών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ηπατικής νόσου», δήλωσε ο βασικός ερευνητής, Guangfu Li, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας. «Ωστόσο, τα συγκεκριμένα βακτήρια και οι μεταβολίτες, καθώς και οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν ήταν καλά κατανοητοί μέχρι τώρα. Αυτή η έρευνα ξεκλειδώνει το πώς και το γιατί».

Το έντερο και το ήπαρ έχουν στενή ανατομική και λειτουργική σύνδεση μέσω της πυλαίας φλέβας. Οι ανθυγιεινές δίαιτες αλλάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα την παραγωγή παθογόνων παραγόντων που επηρεάζουν το ήπαρ.

Ταΐζοντας ποντίκια με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα ποντίκια ανέπτυξαν ένα βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται Blautia producta και ένα λιπίδιο που προκαλούσε φλεγμονή του ήπατος και ίνωση. Αυτό, με τη σειρά του, έκανε τα ποντίκια να αναπτύξουν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή λιπώδη ηπατική νόσο, με παρόμοια χαρακτηριστικά με την ανθρώπινη ασθένεια.

«Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια παγκόσμια επιδημία υγείας», δήλωσε ο Kevin Staveley-O'Carroll, καθηγητής στο τμήμα χειρουργικής και ένας από τους κύριους ερευνητές. «Όχι μόνο γίνεται η κύρια αιτία του καρκίνου του ήπατος και της κίρρωσης, αλλά πολλοί ασθενείς που βλέπω με άλλους καρκίνους έχουν λιπώδη ηπατική νόσο και δεν το γνωρίζουν καν. Συχνά, αυτό τους καθιστά αδύνατο να υποβληθούν σε δυνητικά θεραπευτική επέμβαση για άλλους καρκίνους».

 

Διαβάστε ακόμη...