Νέα, επαναστατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ημικρανίας

Η ημικρανία είναι μια παθολογική κατάσταση που έρχεται και επανέρχεται και, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, αφορά σχεδόν εξίσου γυναίκες και άντρες. Ακόμα και η αναφορά της νοσηρής αυτής κατάστασης είναι ικανή να φέρει πόνο στα άτομα που την έχουν γνωρίσει. Χρόνια αναμετριέται μαζί της η Ιατρική με θετικά αποτελέσματα αλλά όχι με εφάπαξ θεραπεία. Σήμερα, μια νέα επαναστατική όσο και απλή θεραπευτική μέθοδος υπόσχεται άμεση ανακούφιση από τον πόνο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη κρίση ημικρανίας. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με πολλά υποσχόμενη επιτυχία στο Ιατρείο Πόνου του Metropolitan Hospital, αναφέρει η Ζηναΐς Κοντούλη, Διευθύντρια Ιατρείου Πόνου του .

Τι είναι η ημικρανία

Η ημικρανία είναι ένα είδος κεφαλαλγίας το οποίο, στην Ελλάδα, ταλαιπωρεί σχεδόν ένα στα 15 άτομα. Τα αίτια της ημικρανίας είναι ποικίλα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές είναι καλοήθης και δεν αποτελεί εκδήλωση κάποιας παθολογικής κατάστασης στον εγκέφαλο. Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το στρες, από τη λήψη τροφών όπως η σοκολάτα ή ποτών όπως το κόκκινο κρασί και, πιθανόν, από τον γυναικείο κύκλο ̶ σχέση που οδήγησε στην αντίληψη που περιγράφηκε πιο πάνω, ότι, δηλαδή, η ημικρανία αφορά περισσότερο τις γυναίκες.

Η κλασική αντιμετώπιση της ημικρανίας

Στην αντιμετώπιση της ημικρανίας τον πρώτο λόγο εξακολουθεί τον έχει η φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συνδυάσει διαφορετικά είδη φαρμάκων, τα οποία συνήθως αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζεται το επώδυνο ερέθισμα στον εγκέφαλο. Μπορεί να είναι αντιεπιληπτικά φάρμακα, καθώς και άλλα φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την αντιμετώπιση της ημικρανίας: αν οι κρίσεις ημικρανίας είναι λίγες μέσα σε ένα μήνα, μέχρι δέκα, τότε, αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή η οποία τις καταστέλλει. Αν, όμως, οι κρίσεις ημικρανίας ξεπερνούν τις δέκα το μήνα, τότε θα πρέπει να χορηγηθεί και προφυλακτική αγωγή, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κρίσεις αυτές.

Η επαναστατική αντιμετώπιση της ημικρανίας

Τα τελευταία χρόνια η Ιατρική έχει εξελιχθεί με άλματα, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους και πρακτικές που αντιμετωπίζουν καλύτερα παλιά προβλήματα. Μία από αυτές αφορά τις ημικρανίες οι οποίες δεν έχουν αθροιστικό χαρακτήρα και την ανακούφιση από αυτές. Πρόκειται για μια νέα, επεμβατικού τύπου μέθοδο πρόληψης και καταστολής, που είναι μια μικρή ένεση. Αυτή είναι μια ένεση-μπλοκ των νεύρων στο πίσω μέρος του κρανίου, που, τις περισσότερες φορές είναι υπεύθυνα για τον πόνο που αισθάνονται η πάσχουσα ή ο πάσχων. Ουσιαστικά γίνεται μπλοκ με αναισθητικό και κορτιζόνη στο μείζον και το έλασσον ινιακό νεύρο.

Η μέθοδος έχει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • είναι άκρως ασφαλής
  • ο ασθενής μπορεί να φύγει από το ιατρείο μετά από μισή ώρα
  • δεν έχει σχεδόν ποτέ επιπλοκές.
  • επιφέρει ανακούφιση του πόνου την ίδια στιγμή, καθώς και πρόληψη για ημικρανίες για σχεδόν 30 ημέρες
  • οι ασθενείς που ανταποκρίνονται σε αυτή τη μέθοδο συνήθως δεν χρειάζεται να παίρνουν φαρμακευτική αγωγή.

Ιατρείο Πόνου του Metropolitan Hospital

Ένας από του νεότερους και πλέον συναρπαστικούς νέους τομείς της Ιατρικής είναι αυτός της διαχείρισης χρόνιων πόνων (πόνοι διάρκειας πάνω από 3 μήνες). Σε αυτούς τους πόνους κατατάσσεται η ημικρανία. Για αυτήν αλλά και για κάθε άλλον χρόνιο πόνο (καρκινικό και μη καρκινικό), εδώ και αρκετά χρόνια, το Metropolitan Hospital έχει δημιουργήσει ένα Ιατρείο Πόνου. Ένα εξειδικευμένο ιατρείο όπου πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαγνωστεί η αιτία και το είδος του χρόνιου πόνου (σωματικός, νευροπαθητικός ή μικτός χρόνιος πόνος) και, στη συνέχεια, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται η απαραίτητα αγωγή, είτε φαρμακευτική, είτε επεμβατική, με θεαματικά αποτελέσματα.

 

Διαβάστε ακόμη...