Νέα δεδομένα στη διατροφή διαβητικών

80BC738BC57D7BB75D818AA3CC2EF74B.jpg

  Μέχρι σήμερα, βασική οδηγία σε σχέση με τη διατροφή των ατόμων με υψηλό σάκχαρο και διαβήτη τύπου ΙΙ ήταν «τρώτε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα».

Το τοπίο ωστόσο αλλάζει λίγο, καθώς μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia καταλήγει στο συμπέρασμα ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το βάρος και το σάκχαρό τους αν έχουν μέσα στην ημέρα δύο μεγάλα γεύματα (πρωινό και μεσημεριανό), αντί για έξι μικρά γεύματα με τις ίδιες συνολικές θερμίδες.

Η μελέτη αξιολόγησε 54 υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς (29 άνδρες, 25 γυναίκες) που λάμβαναν από του στόματος θεραπεία για το διαβήτη, ηλικίας 30-70 ετών. Οι 54 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των 27, με κάθε ομάδα να κάνει ένα από τα δύο προγράμματα για 12 εβδομάδες, και στη συνέχεια να κινείται στο άλλο πρόγραμμα και πάλι για 12 εβδομάδες. Η διατροφή και στα δύο σχήματα είχε την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόνο δύο γευμάτων οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, καθώς επίσης και σε καλύτερους δείκτες σε σχέση με το σάκχαρο. Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι για τους τύπου ΙΙ διαβητικούς ασθενείς οι οποίο βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, η κατανάλωση δύο μεγαλύτερων γευμάτων (πρωινό και μεσημεριανό) μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από ότι τα έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, σίγουρα απαιτείται μεγαλύτερη διερεύνηση και περισσότερα στοιχεία πριν προβεί κανείς σε επίσημη σύσταση.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *