Νέα δεδομένα για την κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

alcohol.medium.jpg

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, ακόμα και η ελαφριά προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή έως 1 ποτό και έως 2 ποτά ανά ημέρα για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 88,084 γυναίκες και 47,881 άνδρες, για διάστημα 30 χρόνων. Η ελαφριά προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε στα 15 γραμμάρια για τις γυναίκες και 30 γραμμάρια για τους άνδρες, ποσότητες που ισοδυναμούν με 1 και 2 ποτά αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι ερευνητές αξιολόγησαν πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, το οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου και οι συνήθειες διατροφής, άσκησης και καπνίσματος.

Συνολικά, η ελαφριά προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου σε άνδρες καπνιστές και σε γυναίκες καπνίστριες και μη.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η παρούσα μελέτη παρέχει νέες πληροφορίες για τη σχέση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ με τον καρκίνο. Κι ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τη διερεύνηση της εν λόγω σχέσης, σε γενικές γραμμές προτείνεται η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ να μην υπερβαίνει το 1 ποτό για τις γυναίκες και τα 2 για τους άνδρες.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως άτομα με οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης της νόσου ίσως να πρέπει να καταναλώνουν ακόμη μικρότερη ποσότητα ή να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ, δεδομένης της σχέσης του με τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *