Νέα δεδομένα για τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων

fruits1-612x410.jpg

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, δείχνει πως η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από την Κίνα συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερους από 500.000 ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίοι δεν ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταγράψουν το είδος και την ποσότητα των φρούτων που κατανάλωναν καθημερινά, ενώ παράλληλα, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε την κατάσταση της υγείας τους για συνολικό διάστημα 7 ετών.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως όσοι κατανάλωναν καθημερινά φρέσκα φρούτα είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης αίματος, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν φρούτα σπάνια ή καθόλου. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων φρέσκων φρούτων βρέθηκε να συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μείωση του κινδύνου οφείλεται αποκλειστικά στην κατανάλωση φρούτων, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση. Τέλος, εκτιμά πως με βάση την παρατηρούμενη συσχέτιση, η ευρεία κατανάλωση φρέσκων φρούτων στην Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να «προλάβει» 200.000 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια το χρόνο και ίσως ακόμη περισσότερες περιπτώσεις εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *