Νέα ανακάλυψη για τη ρύθμιση της υπέρτασης

Ζήσης Ψάλλας

Ενώ η σημασία των μετάλλων όπως είναι το κάλιο και το ασβέστιο είναι γνωστή στην υπέρταση, μια νέα ανακάλυψη σχετικά με έναν κρίσιμο του ψευδαργύρου προσφέρει μια πιθανή νέα οδό θεραπείας.

Όλες οι λειτουργίες του σώματος εξαρτώνται από τις αρτηρίες που διοχετεύουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Καθώς οι λείοι μύες συστέλλονται, στενεύουν την αρτηρία και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, και καθώς χαλαρώνουν, η αρτηρία εκτείνεται και η αρτηριακή πίεση πέφτει. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, η ροή του αίματος δεν θα είναι ικανοποιητική για να προσφέρει στο σώμα ενός ατόμου επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή, τα αιμοφόρα αγγεία κινδυνεύουν να υποστούν βλάβη ή ακόμη και να σπάσουν.

Το κάλιο ρυθμίζει το ασβέστιο στους μυς και το ασβέστιο είναι γνωστό ότι είναι υπεύθυνο για την πρόκληση της στένωσης των αρτηριών και των φλεβών που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Άλλα κύτταρα που περιβάλλουν το αιμοφόρο αγγείο, συμπεριλαμβανομένων των ενδοθηλιακών κυττάρων και των αισθητήριων νεύρων, ρυθμίζουν επίσης το ασβέστιο και το κάλιο εντός του μυός της αρτηρίας, και τα ίδια ρυθμίζονται από τα επίπεδα αυτών των μετάλλων που περιέχονται σε αυτά.

«Η ανακάλυψή μας ότι ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός ήταν τυχαία επειδή ερευνούσαμε τον εγκέφαλο και όχι την αρτηριακή πίεση», είπε ο Betrie. «Διερευνήσαμε τον αντίκτυπο των φαρμάκων με βάση τον ψευδάργυρο στη λειτουργία του εγκεφάλου στη νόσο Αλτσχάιμερ, όταν παρατηρήσαμε μια έντονη και απροσδόκητη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε μοντέλα ποντικών που έλαβαν θεραπεία με τα φάρμακα».

«Ουσιαστικά, ο ψευδάργυρος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα με το ασβέστιο στη ροή του αίματος και την πίεση», είπαν οι ερευνητές. «Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μεταλλικό ιόν στη βιολογία και, δεδομένου ότι το ασβέστιο και το κάλιο είναι διάσημα για τον έλεγχο της ροής και της πίεσης του αίματος, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο ρόλος του ψευδαργύρου δεν είχε εκτιμηθεί προηγουμένως».

Νέα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση με βάση τον ψευδάργυρο θα ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της τυχαίας ανακάλυψης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Διαβάστε ακόμη...