Προδιαβήτης: Οι 8 κανόνες πρόληψης για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη

Ο προδιαβήτης είναι η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, αλλά όχι τόσο υψηλά που να θεωρείται ότι το άτομο πάσχει από τύπου 2 διαβήτη…

Ο προδιαβήτης είναι σήμερα πιο διαδεδομένος από ποτέ, με το περίπου 37% των Αμερικανών να πάσχουν από αυτόν, γεγονός που οφείλεται στην κακή διατροφή και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα.
Οι εδικοί επισημαίνουν ότι τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, επιβάλλεται να αλλάξουν τρόπο ζωής προκειμένου να αποφύγουν την ανάπτυξη διαβήτη. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με το να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα εξής:

Απώλεια βάρους

Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με προδιαβήτη που χάνουν περίπου το 10% του βάρους τους σε διάστημα 6 μηνών από τη διάγνωση, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 85%, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Για να γίνει αυτό αρκούν μικρές αλλά σημαντικές διατροφικές αλλαγές, όπως το να κόψει κάποιος τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά.

Ελέγξτε τα επίπεδα βιταμίνης D

Τα άτομα με προδιαβήτη και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με όσους λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά τη διάγνωση, όπως έδειξε σχετική μελέτη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας

Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής διευκολύνουν τη μετάβαση από το στάδιο του προδιαβήτη στο διαβήτη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση του μεταβολισμού λόγω απουσίας ορμονών, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, άλλον ένα παράγοντα κινδύνου.

Σωματική δραστηριότητα

Η τακτική άσκηση είναι σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους το κλειδί στην προσπάθεια να αποφύγει κάποιος τον διαβήτη. Δεν χρειάζεται να κάνετε σκληρή προπόνηση, αρκεί το γρήγορο περπάτημα, το οποίο στην περίπτωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου, είναι πιο αποτελεσματικό από το τρέξιμο, όπως έχει δείξει έρευνα του Πανεπιστημίου Duke.

Φάτε τα σωστά λιπαρά

Τρώτε τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ειδικά όταν παίρνουν τη θέση των υδατανθράκων και των κορεσμένων λιπαρών. Μείνετε επίσης μακριά από οτιδήποτε λευκό, δηλαδή λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, μπισκότα, άσπρο ρύζι, που συμβάλλουν στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Κάνετε έλεγχο για υπνική άπνοια

Πολλοί άνθρωποι με προδιαβήτη υποφέρουν από άπνοια ύπνου, αλλά δεν το γνωρίζουν. Η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν ροχαλίζετε ή αισθάνεστε μονίμως κουρασμένοι, παρότι κοιμάστε ικανοποιητικό αριθμό ωρών, είναι πιθανό να πάσχετε από άπνοια ύπνου.

Μαγειρέψτε με τον σωστό τρόπο

Έρευνα έδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι που έτρωγαν τα φαγητά βραστά ή στον ατμό επί ένα χρόνο, έχασαν βάρος και βελτίωσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τηγανητά και ψητά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι τροφές που μαγειρεύονται σε περιβάλλον ξηρό και θερμό παράγουν περισσότερα προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, μια διαδικασία που συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Τακτικές εξετάσεις

Αν έχετε προδιαβήτη, θα πρέπει να υποβάλλεστε τακτικά σε εξετάσεις για συμπτώματα που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *