Ο καθηγητής Ίνγκο Φίτσε που διευθύνει το Κέντρο Ερευνών για τον Ύπνο στην κλινική Charité του Βερολίνου επικροτεί τις επιλογές των Αμερικανών: «Σιγά-σιγά γίνεται αποδεκτό ότι ένας σύντομος ύπνος είναι πολύ καλύτερος από τον δέκατο καφέ. Η καλύτερη στιγμή για ένα διάλειμμα είναι μετά το μεσημεριανό».
Η γερμανική οικονομία χάνει κάθε χρόνο περίπου 60 δισ. ευρώ από δηλώσεις ασθενείας εργαζομένων με διαταραχές ύπνου, όπως υπολόγισε για το 2016 η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Rand Corporation. Ο γερμανός καθηγητής είναι βέβαιος ότι το ποσό αυτό θα περιοριζόταν αισθητά αν οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να κοιμηθούν για λίγα λεπτά «διότι αν ο εργαζόμενος νυστάζει τότε προκύπτουν λάθη ή γίνονται ακόμη και εργατικά ατυχήματα».
Ελάχιστοι επικεφαλής διεθνών κολοσσών παραδέχονται δημόσια ότι το μεσημέρι ή όποτε το χρειάζονται κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για ύπνο. Ανάμεσά τους ο Τζεφ Μπέζος της Amazon αλλά και η Αριάνα Χάφιγκτον, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Την ίδια στιγμή στα κεντρικά της Google υπάρχουν στη διάθεση των εργαζομένων αναπαυτικές πολυθρόνες για να ξεκουράζονται όποτε το επιθυμούν. Πιο πρωτοποριακές είναι η Uber και η Nike, οι οποίες διαθέτουν ειδικούς χώρους στους απασχολούμενους για να χαλαρώσουν.
Πότε όμως οι εργαζόμενοι νυστάζουν περισσότερο; Ο ερευνητής Ίνγκο Φίτσε απαντά μεταξύ 12μμ-2μμ και μεταξύ 4μμ-6μμ. Ο γερμανός ειδικός προτείνει μάλιστα στους απασχολούμενους να κοιμούνται στα γραφεία τους: Όσο πιο άβολα τόσο το καλύτερο, διότι τότε ξυπνάς εύκολα μετά από ένα τέταρτο και δεν πέφτεις σε βαθύ ύπνο».