Να κοιμόμαστε περισσότερο για να αδυνατίσουμε

 
Το πόσο πολύ κοιμόμαστε φαίνεται ότι επηρεάζει τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους και επιδρά όχι μόνο στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε (δηλαδή στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε), αλλά και σε αυτές που καίει ο οργανισμός μας.


Οι ερευνητές από τα γερμανικά Πανεπιστήμια Tubingen και Lubeck καθώς και από οι συνάδελφοί τους του σουηδικού Πανεπιστημίου της Uppsala μελέτησαν τις επιδράσεις της στέρησης ύπνου στην πείνα, στη φυσική δραστηριότητα και στις καύσεις του οργανισμού.

Παρατήρησαν ότι η στέρηση ύπνου αυξάνει το αίσθημα της πείνας και αυξάνει τα επίπεδα της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης στο αίμα. Μάλιστα όσο λιγότερες οι ώρες ύπνου τόσο μεγαλύτερο το αίσθημα της πείνας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι ξενύχτηδες την επόμενη μέρα έκαναν λιγότερες καύσεις σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι η στέρηση ύπνου εκτός του ότι αυξάνει την όρεξη για φαγητό, μειώνει και τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας γεγονός που αποτελεί πρόσθετη απειλή για το σωματικό βάρος.Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *