Δεν φαίνεται να υποχωρεί η «επιδρομή» από τσούχτρες και μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Το πρόβλημα επέστρεψε στις παραλίες της Πάτρας καθώς «κοπάδια» από μέδουσες έκανα ξανά την εμφάνισή τους σε όλη την ακτογραμμή.
Εκατοντάδες τσούχτρες εντοπίστηκαν να επιπλέουν στο θαλάσσιο χώρο της πλαζ με αποτέλεσμα να αποτρέπουν τους λουόμενους να να μπουν. Μάλιστα όσοι ήθελαν να δείξουν πως είναι τολμηροί σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν αντιμέτωποι με τσιμπήματα και το μετάνιωσαν.
Λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας, πρώιμη άνοιξη, μείωση των φυσικών εχθρών δελφίνια, τόνοι, σκουμπρί, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, κλπ) υπάρχει μια αυξημένη παρουσία από μέδουσες.
Τα δυο είδη που συναντάμε είναι η μέδουσα «Πελάγια» (pelagia nuctiluca) και η μέδουσα «Κοτυλόριζα» (cotylorhiza turberculata).
Απο τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν και τα 5 μέτρα) και το τσίμπημα της είναι επώδυνο για τον άνθρωπο.
Ο Όμιλος Αυτοδυτών Λουτρακίου ενημερώνει τους λουόμενους σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τις τσούχτρες και μέδουσες:
Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι γιατί συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.
Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια από το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λίγο χώμα από την παραλία, peeling, όχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό.
Διάλυμα ξυδιού με νερό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει.
Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κατόπιν κάποια από τις αλοιφές για τσιμπήματα.
Αντί-ισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού.
Η ενόχληση λόγο της τοξίνης που εκτοξεύει παραμένει για αρκετές ημέρες.
Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο.
Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις μέδουσες είναι παροδικό και μειώνεται στην πορεία του καλοκαιριού.
Δεν βγάζουμε ποτέ τις μέδουσες στην παραλία γιατί αποτελούν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας λόγο της αποσύνθεσης τους.
Οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετα καταναλώνονται από ψάρια.