Η κολοκύθα είναι το πιο aesthetic λαχανικό, όχι μόνο του φθινοπώρου αλλά όλου του χρόνου. Κάνει τον χώρο μας πιο ζεστό και όμορφο, και τα latte μας πιο μοσχομυριστά και γευστικά. Δεν είναι, όμως, καλή μόνο για τη διακόσμηση του σπιτιού και για τους ζεστούς καφέδες μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια τρομερή πηγή θρεπτικών συστατικών, με οφέλη που ούτε καν φανταζόμαστε.
Γιατί σου κάνει καλό η κολοκύθα
Η κολοκύθα έχει μεγάλη θρεπτική αξία με σχετικά λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, στα 100 γραμμάρια, η μαγειρεμένη κολοκύθα αποδίδει 137 θερμίδες και 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας σε βιταμίνη Α, 36% της βιταμίνη Κ, 25% των φυτικών ινών και 22% βιταμίνης Ε. Είναι, επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6, C, μαγνησίου, σιδήρου, καλίου και ριβοφλαβίνης. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση περισσότερου καλίου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και πέτρας στα νεφρά.
Η βιταμίνη Α στην κολοκύθα προέρχεται από φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και είναι αυτές που δίνουν στην κολοκύθα το πορτοκαλί της χρώμα. Οι φυτικές χρωστικές ουσίες μέσα στο σώμα μας μετατρέπονται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την όραση, την εγκυμοσύνη, την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο σε οφελεί τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Ένα καροτενοειδές στην κολοκύθα που ονομάζεται β-καροτένιο, καθώς και οι βιταμίνες C και Ε, μπορούν επίσης να δράσουν ως αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες και η ρύπανση.
Μια κούπα κολοκύθας περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερες ώρες, μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα και μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα. Οι τύποι των φυτικών ινών που βρίσκονται στην κολοκύθα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν όσους ταλαιπωρούνται με διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απορροφώντας νερό και βοηθώντας τα κόπρανα να κινηθούν μέσα στο παχύ έντερο.
Και φυσικά πρέπει να μιλήσουμε και για τους κολοκυθόσπορους, αφού είναι βρώσιμοι και περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά! Είτε με κέλυφος είτε χωρίς, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας χωρίς κέλυφος, περιέχει 21 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών.
Πώς θα ενσωματώσεις την κολοκύθα στη διατροφή σου
Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για να καταναλώσεις την κολοκύθα. Μπορείς απλά να την ψήσεις στο φούρνο ή το air fryer και γευστικά θα θυμίζει πολύ την ψητή γλυκοπατάτα. Μπορείς ακόμα να βάλεις τη γέμιση της κολοκύθας στο μπλέντερ, να την κάνεις πουρέ και να την προσθέσεις στο oatmeal ή το γιαούρτι σου. Η κολοκυθόσουπα είναι πάντα μια διαχρονική επιλογή, όπως και η κολοκυθόπιτα στην αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή της.