Λίγο μετά τη συνάντησή τους με το γενικό γραμματέα Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη, εκπρόσωποι των εργαζομένων έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στο κεντρικό κτίριο του οργανισμού, το οποίο βρίσκεται εδώ και 30 ημέρες υπό κατάληψη. Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε πως το υπουργείο δεσμεύθηκε να διαθέσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα 10 εκατομμύρια που ζητούν οι εργαζόμενοι για να λειτουργήσουν οι μονάδες στο επίπεδο του 2012, γεγονός που αποτελεί μια μικρή «ανάσα» για τις πάγιες ελλείψεις του οργανισμού.
«Ζητούμε την έγγραφη δέσμευση του υπουργείου σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ, γιατί έχουμε “χορτάσει” από υποσχέσεις που δεν γίνονται ποτέ» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης. Η κινητή μονάδα του ΟΚΑΝΑ, που παλιότερα δούλευε επί 24ωρη βάση, βρίσκεται ουσιαστικά σε αχρηστία, η εταιρεία που είχε προμηθεύσει το μηχάνημα ιολογικού ελέγχου (για AIDS, ηπατίτιδα κλπ), ήρθε και το πήρε πίσω, γιατί ο οργανισμός δεν το πλήρωσε ποτέ, η φύλαξη και η καθαριότητα λειτουργούν μόνο για τέσσερις ώρες, μονάδες κλείνουν, αναλυτές, αντιδραστήρια και αναλώσιμα παραμένουν είδος πολυτελείας, ενώ τα αποθέματα της μεθαδόνης επαρκούν μέχρι το τέλος Απριλίου, υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, θίγοντας και το ζήτημα της σταδιακής αλλαγής φαρμάκων, ρωτώντας ποιος έχει την ευθύνη για μια τόσο παρακινδυνευμένη κίνηση, καθώς και το κατά πόσον η απόφαση είναι διοικητική ή τεκμηριωμένη επιστημονικά.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την ανυποχώρητη θέση τους στην πρόταση νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την αναδρομική καταβολή δεδουλευμένων τους, εξέφρασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι του οργανισμού. «Ενάμιση χρόνο, μας συκοφαντούν πως είμαστε καλοπληρωμένοι και προνομιούχοι, όταν οι μισθολογικές μειώσεις στους γιατρούς έφθασαν το 70% και, μεσοσταθμικά, στους υπόλοιπους εργαζομένους, το 50%. Επιπλέον, εδώ και τέσσερις μήνες, δεν πληρωνόμαστε για τις υπερωρίες» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.
Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ συνεχίζουν την κατάληψη και τις κινητοποιήσεις τους και θα πραγματοποιήσουν, αύριο το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας αύξηση του προϋπολογισμού για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οργανισμού, για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, άμεση απορρόφηση της λίστας αναμονής των 3.500 ατόμων και εργασιακή αξιοπρέπεια. Σημειώνουν πως συνεχίζουν να παλεύουν για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, καταγγέλλοντας ως παράνομη και καταχρηστική την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, αφού είναι υπάλληλοι σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι δημόσιοι υπάλληλοι.