Να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος ζητά το Ποτάμι

What-Happens-When-You-Quit-Smoking-1.jpg

«Η πρόσφατη εικόνα του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, να καπνίζει αρειμανίως στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου προκάλεσε οργή και θλίψη, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε και πάλι τη συζήτηση περί του ανεφάρμοστου αντικαπνιστικού νόμου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Όπως σημειώνει ακόμη, εδώ και χρόνια ο αντικαπνιστικός νόμος (και συγκεκριμένα το άρθρο 17 του Ν. 3868/2010 που τροποποιεί ή συμπληρώνει τους προηγούμενους νόμους 3730/2008 και 3370/2005) υπάρχει μόνο στα χαρτιά και είναι διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας. Μάλιστα, τη στιγμή που το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και δεν εφαρμόζεται, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, προαναγγέλλει νέα νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το Ποτάμι επιμένει ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή και, πρωτίστως, στην καθιέρωση του καπνίσματος στη συνείδηση όλων ως αντικοινωνική συμπεριφορά. Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας, κ. Κώστας Μπαργιώτας, (και αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη 9/6) ρωτά τον Υπουργό ποια μέτρα έχει λάβει, ώστε να εφαρμοστεί πρακτικά και αποτελεσματικά ο αντικαπνιστικός νόμος και εάν έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο τις απαραίτητες εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών. Τέλος, ποια είναι η σκοπιμότητα της ψήφισης νέου νόμου, όταν οι προηγούμενοι παραμένουν ανεφάρμοστοι».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Προς τον υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ανεφάρμοστος ο αντικαπνιστικός νόμος».

Εδώ και χρόνια στη χώρα μας παρατηρείται πλήρης απαξίωση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του καπνίσματος τη στιγμή που οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο.

Ο αντικαπνιστικός νόμος (και συγκεκριμένα το άρθρο 17 του Ν. 3868/2010 που τροποποιεί ή συμπληρώνει τους προηγούμενους νόμους 3730/2008 και 3370/2005) υπάρχει μόνο στα χαρτιά και είναι διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας. Μάλιστα, ενώ η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ «περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα» έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τις 20 Μαΐου του 2016, μόλις στις 12 Μαΐου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και ακόμα δεν έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση. Η Οδηγία, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναγραφή στις συσκευασίες των προϊόντων καπνού και των σχετικών προϊόντων προειδοποιήσεων σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, απαγορεύει τα τσιγάρα και τον καπνό για στριφτά τσιγάρα με ιδιαίτερες γεύσεις-αρώματα, υποχρεώνει την καπνοβιομηχανία να υποβάλλει λεπτομερείς εκθέσεις στα κράτη μέλη για τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα καπνού, απαγορεύει όλα τα διαφημιστικά και παραπλανητικά στοιχεία στα προϊόντα καπνού, εισάγει πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και καθορίζει απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που απευθύνονται στο ευρώ καταναλωτικό κοινό.

Τη στιγμή που το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και δεν εφαρμόζεται, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, προαναγγέλλει νέα νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η ψήφιση νόμων αποδεικνύεται στην πράξη αλυσιτελής. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή και, πρωτίστως, στην καθιέρωση του καπνίσματος στη συνείδηση όλων ως αντικοινωνική συμπεριφορά.

Επειδή το παράδειγμα οφείλει να δώσει πρώτη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και εικόνες, όπως η πρόσφατη, του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, να καπνίζει αρειμανίως στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου προκαλούν ταυτόχρονα οργή και θλίψη,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα έχετε λάβει, ώστε να εφαρμοστεί πρακτικά και αποτελεσματικά ο αντικαπνιστικός νόμος (Ν.3868/2010); Έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο τις απαραίτητες εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για την εφαρμογή και τα οφέλη του αντικαπνιστικού νόμου; Θα προχωρήσετε στην ψήφιση νέου νόμου, όπως προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας; Εάν ναι, ποια είναι η σκοπιμότητα, όταν οι προηγούμενοι νόμοι παραμένουν ανεφάρμοστοι;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *