Μύθος ή πραγματικότητα η ανδρική εμμηνόπαυση;

Ζήσης Ψάλλας

Ο όρος «ανδρική εμμηνόπαυση» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης που σχετίζονται με τη γήρανση. 

Στις γυναίκες, η ωορρηξία τελειώνει και η παραγωγή ορμονών πέφτει ύστερα από ένα χρονικό διάστημα. Αυτό είναι γνωστό ως εμμηνόπαυση. Στους άνδρες, η παραγωγή τεστοστερόνης και άλλων ορμονών μειώνεται για μια περίοδο πολλών ετών και οι συνέπειες δεν είναι σαφείς. 

Τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός άνδρα μειώνονται, κατά μέσο όρο, περίπου 1% ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών. Ωστόσο, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι άνδρες εξακολουθούν να έχουν επίπεδα τεστοστερόνης εντός του φυσιολογικού εύρους, με μόνο στο 10% έως 25% να εκτιμάται ότι τα επίπεδα είναι χαμηλά.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε ηλικιωμένους άνδρες συχνά παραμένουν απαρατήρητα καθώς πολλοί άνδρες δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Επιπλέον, τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη χαμηλή τεστοστερόνη δεν είναι ειδικά για τη τεστοστερόνη. Μπορούν επίσης να προκληθούν από την ηλικία ενός ατόμου, τη χρήση φαρμάκων ή άλλες καταστάσεις, όπως ο δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30.

Ορισμένα συμπτώματα που υποδηλώνουν χαμηλή τεστοστερόνη περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα.
  • Μειωμένη αυθόρμητη στύση ή στυτική δυσλειτουργία.
  • Δυσφορία στο στήθος ή πρήξιμο.
  • Απώλεια ύψους ή χαμηλή οστική πυκνότητα.
  • Εξάψεις ή εφίδρωση.
  • Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένη ενέργεια, μειωμένα κίνητρα και αυτοπεποίθηση καθώς και καταθλιπτική διάθεση και κακή συγκέντρωση. Είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσετε αυξημένη υπνηλία, διαταραχές του ύπνου, ήπια ανεξήγητη αναιμία, μειωμένο μυϊκό όγκο και αυξημένο σωματικό λίπος.

Οι συστάσεις θεραπείας για άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη που σχετίζονται με την ηλικία ποικίλλουν. Το 2020, το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών συνέστησε στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν θεραπεία τεστοστερόνης αφού εξηγήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη σε άνδρες με χαμηλή σεξουαλική λειτουργία που θέλουν να τη βελτιώσουν. 

Εάν επιλέξετε να ξεκινήσετε θεραπεία με τεστοστερόνη, πρέπει να μάθετε για τους τρόπους χορήγησης καθώς και τα επίπεδα-στόχους και τον έλεγχο παρακολούθησης. Για μερικούς άνδρες, η θεραπεία ανακουφίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα ανεπάρκειας τεστοστερόνης. Για άλλους, τα οφέλη δεν είναι ξεκάθαρα και οι κίνδυνοι είναι πιθανοί.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη του μεταστατικού προστάτη και του καρκίνου του μαστού. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου και να συμβάλει στο σχηματισμό θρόμβων αίματος στις φλέβες.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας, τις δοκιμές και τις πιθανές επιλογές θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας.

Διαβάστε ακόμη...