Μύθοι για τα ηλιακά εγκαύματα

Ζήσης Ψάλλας

Οι καρκίνοι του δέρματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο είναι περισσότεροι από όλους τους άλλους καρκίνους που αθροίζονται μαζί. Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, φαίνεται ότι είναι καλή στιγμή να απομυθοποιήσουμε μερικές λάθος αντιλήψεις.

Η αποτελεσματική σκιά μπορεί να παρέχει προστασία από τις ακτίνες UV του ήλιου, αλλά μπορούμε ακόμα να και στη σκιά. Τα υλικά σκίασης με τρύπες ή κενά μπορούν να επιτρέψουν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η ανακλώμενη υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένας άλλος παράγοντας που σημαίνει ότι δεν είστε πάντα ασφαλείς στη σκιά.

Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, όπως το τσιμέντο, το ανοιχτόχρωμο χρώμα ή οι μεταλλικές επιφάνειες, αντανακλούν περισσότερο φως από τις σκούρες. Η άμμος μπορεί να αντανακλά έως και το 25% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό σημαίνει ότι αν κάθεστε κάτω από μια ομπρέλα παραλίας, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το δέρμα σας.

Οι αντανακλαστικές επιφάνειες γύρω από τα υδάτινα περιβάλλοντα μπορούν επίσης να ενισχύσουν την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως το σκυρόδεμα ή άλλες σκληρές επιφάνειες γύρω από μια πισίνα.

Μπορεί συχνά να ακούτε ορισμένους ανθρώπους να λένε, όταν επιστρέφουν από την άσκηση, ότι είναι κόκκινοι επειδή τρέχουν. Αν και αυτό συμβαίνει, η ερυθρότητα από την άσκηση συνήθως εξαφανίζεται γρήγορα, επομένως, εάν είστε ακόμα κόκκινοι 24 ώρες μετά την άσκηση, είναι ηλιακό έγκαυμα.

Η τακτική επαναχρησιμοποίηση ενός αδιάβροχου αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας. Το μαύρισμα είναι σημάδι βλάβης του δέρματος -και κάθε φορά που το δέρμα σας καταστρέφεται, αυξάνεται ο κίνδυνος για κίνδυνο του δέρματος.

Η δύναμη του ανέμου μπορεί να κάνει κάποια από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να πέσουν. Καθώς ο αέρας απομακρύνει αυτά τα κύτταρα του δέρματος, το δέρμα μένει απροστάτευτο δέρμα να καίγεται από τον ήλιο. Η χρήση αντιηλιακών ενδυμάτων και η επανάληψη της εφαρμογής αντηλιακού είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγετε τη βλάβη του δέρματος όταν φυσάει.

Συχνά, το γυαλί που χρησιμοποιείται στα πλαϊνά παράθυρα του αυτοκινήτου είναι άβαφο. Μειώνει την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά δεν την εμποδίζει εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να υποστείτε δερματικές βλάβες εάν περάσετε πολλή ώρα στο αυτοκίνητο δίπλα σε ένα παράθυρο. Συχνότερα, ωστόσο, οι άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο στα αυτοκίνητα όταν έχουν τα πλαϊνά παράθυρα κατεβασμένα και εκτίθενται σε μια σύντομη περίοδο υψηλού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας.

Διαβάστε ακόμη...