Το μυστικό της δροσιάς δεν είναι αυτό που νομίζουμε

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και σύντομα θα παραπονιόμαστε για την καταραμένη ζέστη, τρέχοντας στο ψυγείο για παρηγοριά.

Κι αυτό είναι μεγάλο λάθος, μας λέει ένας επιστήμονας, καθώς ούτε παγωτά ή γρανίτες ούτε παγωμένες μπίρες πρέπει να αναζητούμε. Παρά ζεστά ροφήματα! Μιας και αυτά θα ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός μας, ανακουφίζοντάς μας πράγματι από το καμίνι.

Αυτά μας λέει ο καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Peter McNaughton, πως η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων είναι το μυστικό, μιας και θα μας κάνουν να ιδρώσουμε με αυξημένο ρυθμό. Όπως δήλωσε στην «Deutsche Welle», νεύρα στο στόμα μας και το ανώτερο πεπτικό σύστημα ανταποκρίνονται στη ζέστη του ροφήματος, κάνοντας τον οργανισμό να παράξει περισσότερο ιδρώτα. Και καθώς εξατμίζεται, ο ιδρώτας λειτουργεί ευεργετικά ως ψυκτικό!

Το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα από το δέρμα μας κι αυτό είναι το κλειδί εδώ, όπως λέει ο McNaughton, αυτό που «μας ψύχει». «Τα δροσερά ποτά σε δροσίσουν μόνο στιγμιαία, καθώς το μέγεθός τους σε σχέση με το μέγεθος του σώματός μας είναι σχετικά μικρό, κι έτσι το δροσιστικό αποτέλεσμα διαλύεται πολύ γρήγορα».

Τα ζεστά ροφήματα δεν είναι βέβαια πανάκεια και πρέπει να καταναλώνονται με νου και γνώση: «Υπάρχει ένα όριο στο πόσο πολύ μπορείς να πιεις, γιατί αυτό θα υπερφορτώσει τα νεφρά σας, οπότε δεν πρέπει να πίνετε και πάρα πολλά», καταλήγει ο καθηγητής…

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *