Τρεις φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τους μύκητες στα νύχια

Η λοίμωξη των νυχιών από μύκητες οφείλεται συνήθως στην υγρασία που «παγιδεύεται» σε θερμό περιβάλλον, όπως το εσωτερικό των παπουτσιών, γι’ αυτό και είναι συνηθέστερη στα πόδια αντί για τα χέρια.

Οι μύκητες αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ευκολία στο υγρό, θερμό και σκοτεινό περιβάλλον, γι’ αυτό και τα πόδια θα πρέπει να παραμένουν στεγνά και τα παπούτσια να αερίζονται συστηματικά.

Αρχικά, ο μύκητας στα νύχια κάνει την εμφάνισή του ως μια μικρή, λευκή ή κιτρινωπή κηλίδα στην άκρη του νυχιού. Όσο εξαπλώνεται, το νύχι μπορεί να γίνει πιο παχύ και εύθραυστο, να αλλάξει σχήμα ή να γίνει πιο σκουρόχρωμο. Πρέπει να ληφθεί κατάλληλη αγωγή, καθώς ο μύκητας στα νύχια δεν υποχωρεί από μόνος του.

Πέρα από την από του στόματος αγωγή, το ειδικό διάλυμα για επάλειψη του νυχιού ή την κρέμα που θα προτείνει ο γιατρός, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις παρακάτω τρεις φυσικές συνταγές για ταχύτερη αντιμετώπιση.

1. Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα φυσικό απολυμαντικό με αντιμυκητισιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Πρέπει να εφαρμόζετε διάλυμα ελαίου και να το απλώσετε επάνω στο νύχι. Αναμειγνύετε μία κουταλιά του γλυκού έλαιο τεϊόδεντρου με μισή κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και με ένα κομμάτι βαμβάκι αλείφετε το νύχι, πιέζοντας ελαφρώς. Επαναλαμβάνετε πρωί και βράδυ.

2. Μαγειρική σόδα και ξίδι

Η μαγειρική σόδα δεν έχει αντιμυκητισιακή δράση, όμως προλαμβάνει την εξάπλωση του μύκητα. Αν και το ξίδι είναι όξινο –και ο μύκητας ευδοκιμεί σε όξινο περιβάλλον– η δράση του είναι πολύ ήπια, οπότε βοηθά στην αντιμετώπιση του μύκητα χωρίς να επηρεάζει δραστικά το pH του δέρματος. Θα χρειαστείτε 4-5 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι ή μηλόξιδο και νερό. Αρχικά, προσθέτετε σε μια μικρή λεκάνη το ξύδι και όσο νερό χρειάζεται για να μπορείτε να βουτήξετε τα πόδια σας. Αφήνετε τα πόδια στη λεκάνη για 15 λεπτά περίπου και μετά σκουπίζετε με χαρτί (αποφύγετε την πετσέτα για να μην τη μολύνετε). Στη συνέχεια, προσθέστε μαγειρική σόδα σε καθαρό νερό και βουτήξτε και πάλι τα πόδια σας για 15 περίπου λεπτά. Σκουπίστε και πάλι με χαρτί. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.

3. Έλαιο καρύδας

Τα λιπαρά οξέα του ελαίου καρύδας έχουν φυσική αντιμυκητισιακή δράση, καθώς καταστρέφουν το στρώμα λιπιδίων από το οποίο αποτελείται η μεμβράνη του μύκητα. Έτσι, συμβάλλουν στη σταδιακή καταστροφή του μικροοργανισμού. Επαλείφετε με το δάχτυλο μια μικρή ποσότητα από το έλαιο και το αφήνετε να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνετε δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Καλό θα είναι να φοράτε γάντια όταν αγγίζετε τα πόδια και θα πρέπει οπωσδήποτε να αφήνετε τα πόδια να στεγνώνουν εντελώς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *