Μύθος η «υγιής παχυσαρκία»

14BCB79CE4DD673DDB73656AF28D9A50.jpg

  Το πρόσθετο βάρος εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, ακόμη και αν η χοληστερίνη, η πίεση του αίματος και τα επίπεδα του σακχάρου είναι φυσιολογικά, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι όταν το μεταβολικό προφίλ (σάχκαρο, χοληστερίνη, πίεση) είναι φυσιολογικό, τότε τα παραπανίσια κιλά δεν συνιστούν απειλή για την υγεία. Ωστόσο η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine αντικρούει αυτή την άποψη.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο του Όρους Σινά στο Τορόντο εξέτασαν στοιχεία προερχόμενα από περισσότερες από 1.000 μελέτες και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει υγιής συνδυασμός αυξημένου βάρους και καλής καρδιακής λειτουργίας όταν η καρδιακή λειτουργία παρακολουθήθηκε για περισσότερο από 10 χρόνια.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στους παχουλούς χωρίς μεταβολικά προβλήματα μάλλον υποβόσκουν παράγοντες κινδύνου που επιδεινώνονται με το πέρασμα των χρόνων.

«Τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε αμφιβολίες όσον αφορά την ύπαρξη της λεγόμενης υγιούς παχυσαρκίας» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ravi Retnakaran.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τόσο οι παχύσαρκοι ασθενείς που δεν είναι μεταβολικά υγιείς όσο και εκείνοι που είναι μεταβολικά υγιείς, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, έτσι ώστε να φαίνεται ότι η καλοήθης παχυσαρκία μάλλον είναι μύθος» συμπληρώνει.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *