Μύθος η προστατευτική δράση της βιταμίνη D για τα κρυολογήματα

 
Καμία πειστική απόδειξη ότι η προληπτική λήψη βιταμίνης D προστατεύει τους ανθρώπους από τα κρυολογήματα δεν βρήκαν Νεοζηλανδοί επιστήμονες που  έκαναν το καλύτερο δυνατό επιστημονικό τεστ, με τυχαιοποιημένο δείγμα και παράλληλη σύγκριση με εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).


Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, ομάδα 161 εθελοντών πήραν καθημερινά χάπια βιταμίνης D επί 18 μήνες και μια δεύτερη ομάδα, επίσης 161 ατόμων, πήραν εικονικά χάπια. Μέσα στον ενάμιση χρόνο του πειράματος, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα αρρώστησαν από κρυολόγημα με την ίδια συχνότητα που κρυολόγησαν και τα άτομα της δεύτερης ομάδας, αποδεικνύοντας έτσι ότι η βιταμίνη D δεν ασκεί κάποια πρόσθετη προστατευτική δράση.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της βιταμίνης D εμφάνισε 3,7 κρυολογήματα ανά άτομο κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα του πλασέμπο 3,8. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ενήλικοι κρυολογούν δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά έως δέκα.

Πάντως, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ρόναλντ Έκλες του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος του πανεπιστημίου Κάρντιφ, το χειμώνα η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει σε ένα βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η βιταμίνη D είναι ζωτική για το ανοσοποιητικό. Τα σχετικά διατροφικά συμπληρώματα ίσως βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τον χειμώνα, όταν ο οργανισμός εμφανίζει έλλειψη βιταμίνης D (σ.σ. λόγω λιγότερης ηλιοφάνειας)», τόνισε.

Όπως είπε, και η εχινάκεια θα μπορούσε να βοηθήσει προληπτικά ενάντια στα κρυολογήματα, όμως διευκρίνισε ότι «τα συμπληρώματα δεν έχουν σε όλους το ίδιο αποτέλεσμα επειδή τα ανοσοποιητικά συστήματα των ανθρώπων διαφέρουν».

Οι άνθρωποι δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης βιταμίνης στο δέρμα τους με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Η βιταμίνη D επίσης υπάρχει στα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά και σε άλλες τροφές. Υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι παίρνουν τις αναγκαίες ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης από την κατάλληλη διατροφή και την επαρκή έκθεση στον ήλιο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *