Μύθοι που σχετίζονται με τη γυναικεία σεξουαλικότητα

0BA5D60A66A63F73DA9326D62DA64F0D.jpg

  Πολλά ακούγονται όλα αυτά τα χρόνια για τη σεξουαλικότητα των γυναικών και την επιθυμία τους για το σεξ. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι γυναίκες είναι από τη φύση τους ταγμένες στη μονογαμία και οι άνδρες ψάχνουν και επιθυμούν μόνο το σεξ.

«Υπάρχει η ιδέα ότι η επιθυμία των γυναικών για σεξ είναι μικρότερη από αυτή των ανδρών», αναφέρει ο Daniel Bergner, βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας ενός καινούργιου βιβλίου με τίτλο «What Do Women Want: Adventures in the Science of Female Desire» («Τι θέλουν οι γυναίκες: Περιπέτειες της επιστήμης της γυναικείας επιθυμίας»).

Ο ίδιος μίλησε με σεξολόγους, ειδικούς στα θέματα πρωτευόντων ειδών καθώς και σε γυναίκες της διπλανής πόρτας προκειμένου να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα και να γκρεμίσει μερικούς καλά θεμελιωμένους μύθους όπως είναι οι παρακάτω…

«Η μονογαμία είναι απλώς ευκολότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες»

Οι ψυχολόγοι που ασχολούνται με την εξελικτική επιστήμη έχουν εξηγήσει ότι οι άνδρες είναι φτιαγμένοι για να σπέρνουν το σπόρο τους, ενώ οι γυναίκες για να ψάχνουν έναν υποστηρικτικό σύντροφο, ισχυρίζεται ο Bergner.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν είχε πειστεί από το επιχείρημα και ανακάλυψε νέες έρευνες από τη Meredith Chivers, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Queens του Καναδά, που υποδεικνύουν ότι η γυναικεία λίμπιντο είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύεται. «Όταν πρόκειται για το σεξ, η έννοια της μονογαμίας φαίνεται να πάσχει τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και ίσως στις γυναίκες να υπάρχει μεγαλύτερο ζήτημα», λέει ο Bergner.

Σε μια έρευνα που περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του, η γυναικεία επιθυμία πέφτει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η ανδρική όταν ένα ζευγάρι είναι μαζί για αρκετά χρόνια. Αν όμως οι γυναίκες ήταν από τη φύση τους μονογαμικές, η επιθυμία τους θα έπρεπε να παραμένει σταθερή ή και να αυξάνεται εφόσον βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση. «Αν οι εξελικτικοί επιστήμονες είχαν δίκιο, η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική από ό,τι είναι τώρα», λέει ο Bergner.

«Οι γυναίκες δεν είναι τόσο “της εικόνας” όσο οι άνδρες στο σεξ»

Σίγουρα θα έχετε ακούσει αυτό που λέγεται ότι «οι άνδρες είναι οπτικοί τύποι», ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες μπορούν να έλκονται από την εικόνα τόσο όσο και οι άνδρες ως προς το σεξ, αναφέρει ο Bergner. Μια έρευνα που περιγράφεται στο βιβλίο του δείχνει ότι τα μάτια των γυναικών πέφτουν σε ερωτικές εικόνες τόσο όσο και των ανδρών, ενώ αποδείχθηκε πρόσφατα ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που βλέπουν πορνό είναι θηλυκού γένους.

«Κάθε ένα από τα πειράματα της Chivers δείχνει μια άμεση φυσική αντίδραση των γυναικών στις ερωτικές εικόνες και αυτό από μόνο του είναι μια ένδειξη ότι κάτι μας έχει διαφύγει», λέει ο Bergner.

«Οι γυναίκες πρέπει να έχουν εμπλακεί συναισθηματικά με κάποιον για να θέλουν να κάνουν σεξ μαζί του»

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες χρειάζονται συναισθηματική σχέση για να έχουν και σεξουαλική επιθυμία. Σε μια δημοφιλή έρευνα, ένας άνδρας και μια γυναίκα ρώτησαν 200 άτομα του αντίθετου φύλου αν θα έβγαιναν ραντεβού μαζί τους ή αν θα έκαναν σεξ μαζί τους. Περίπου το ίδιο ποσοστό ανδρών και γυναικών είπε «ναι» στο ραντεβού, αλλά περίπου 75% των ανδρών και καμιά από τις γυναίκες είπε «ναι» στο σεξ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για σχέσεις της μιας βραδιάς. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει θέσει ερωτηματικά στα παραπάνω ευρήματα, καθώς ζητήθηκε από άνδρες και γυναίκες να υιοθετήσουν ένα υποθετικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένας γοητευτικός διάσημος ή διάσημη θα τους ζητούσε να περάσουν ένα βράδυ μαζί.

«Αυτό που έκανε η έρευνα ήταν να αφαιρέσει το κοινωνικό στίγμα από το περιστασιακό σεξ και να διώξει την πιθανότητα του φυσικού κινδύνου από το μυαλό του ερωτηθέντος ή της ερωτηθείσας. Μόλις αυτές οι παράμετροι δεν υπήρχαν πια, οι γυναίκες είπαν “ναι” στο περιστασιακό σεξ με την ίδια συχνότητα που το έκαναν και οι άνδρες», λέει ο Bergner.

Επιπλέον, μια άλλη έρευνα έδωσε στις γυναίκες την πιθανή επιλογή ενός έμπιστου φίλου ή ενός αγνώστου για να κάνουν σεξ και παρόλο που εκείνες υποστήριξαν ότι ερεθίζονταν περισσότερο με την ιδέα του σεξ με έναν φίλο, οι μετρήσεις που έγιναν στη ροή του αίματός τους έδειξαν ότι τελικά ερεθίζονταν περισσότερο με την ιδέα του σεξ με έναν άγνωστο. Το συμπέρασμα είναι ότι η συναισθηματική οικειότητα είναι πολύ σημαντική στο σεξ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλες τις γυναίκες.

«Οι γυναίκες παίρνουν σεξουαλικές πρωτοβουλίες λιγότερο συχνά από τους άνδρες»

Η στερεότυπη ιδέα ότι οι άνδρες είναι συνήθως εκείνοι που παίρνουν πρωτοβουλία για το σεξ ενδέχεται να μην είναι και απολύτως ακριβής. Αυτό που ανακάλυψε ο Bergner όταν μίλησε με ειδικούς επί των πρωτευόντων ειδών ήταν ότι οι θηλυκοί πίθηκοι είναι πολύ πιο επιθετικοί σεξουαλικά από ό,τι τα αρσενικά, ενώ το ίδιο συμπέρανε και από μελέτες σε τρωκτικά. Αυτή η έρευνα, σε συνδυασμό με τις συνεντεύξεις που πήρε από απλές γυναίκες, έδειξε ότι αυτό το στερεότυπο υπάρχει απλώς ως κομμάτι του πολιτισμού μας.

«Ίσως έχει να κάνει κατά πολύ με το ότι αποδεχόμαστε πολύ περισσότερο την ανδρική σεξουαλική επιθυμία», αναφέρει ο Bergner. Στην πραγματικότητα, ένα πείραμα speed dating που υπάρχει στο βιβλίο του εξηγεί τι συμβαίνει όταν αλλάζουν τα καθιερωμένα πρότυπα.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι γυναίκες συμμετείχαν σε speed dating αλλάζοντας οι ίδιες θέσεις (αφήνοντας τους άνδρες να παραμένουν σε σταθερή θέση), η επιθυμία που είχαν μέσα τους για τους άνδρες αυξήθηκε. «Ξαφνικά οι γυναίκες φερόντουσαν όπως οι άνδρες, δείχνοντας ότι υπάρχει κάτι στις ισχύουσες κοινωνικές δομές που πρέπει να αλλάξει», λέει ο Bergner.

«Μόνο οι ορμόνες τροφοδοτούν την επιθυμία»

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ορμόνες που επηρεάζουν τη λίμπιντο, αλλά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία πέραν της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, που οδηγούν τους ανθρώπους στο σεξ. «Τα χημικά στοιχεία στον εγκέφαλο πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία για να υπάρξει έντονη επιθυμία», λέει ο Bergner.

Εκτός από τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το σύστημα επιβράβευσης και τη διάθεση αντίστοιχα), υπάρχει και η νορεπινεφρίνη (μια ορμόνη παρόμοια με την αδρεναλίνη που σχετίζεται με τη διέγερση), αναφέρει ο Bergner. «Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν είναι όλα τόσο απλά στο σεξ, αλλά όλοι αναζητούμε την απλή εξήγηση κι αυτό δημιουργεί προβλήματα», συμπληρώνει ο Bergner.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *