Μύθοι και αλήθειες για τον καφέ

2BF66A86B833593EEDAA95FF56AB8612.jpg

  Ο καφές αποτελεί ένα από τα διασημότερα ροφήματα της καθημερινότητάς μας, και όπως κάθε διασημότητα περιστοιχίζεται από πολλές και τις περισσότερες φορές ανυπόστατες φήμες. Πόσα από αυτά που ακούγονται για τον καφέ αληθεύουν;

– Καφές με γάλα; Ποιος δεν έχει ακούσει τις φήμες ότι το γάλα που προσθέτουμε στον καφέ μπορεί να προκαλεί φούσκωμα, να μπλοκάρει το μεταβολισμό και πολλά άλλα … Ας αποσαφηνίσουμε λοιπόν την κατάσταση. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τέτοιου είδους θεωρίες. Εκεί που θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας είναι στη θερμιδική πρόσληψη. Η πραγματική θερμιδική αξία του καφέ είναι μηδαμινή, και αυξάνεται από τη ζάχαρη και το γάλα που θα προσθέσετε. Γι’ αυτό, εάν θέλετε να αυξήσετε την απόλαυση του καφέ σας προσθέτοντας γάλα, καλό είναι να επιλέξετε γάλα με μειωμένα λιπαρά.

– Καφές και άσκηση; Γνωρίζατε ότι η καφεΐνη μπορεί να χαρακτηριστεί ως «φυσικό εργογόνο»; Καλά ακούσατε! Η καφεΐνη φαίνεται να βελτιώνει την αθλητική απόδοση αυξάνοντας την αντοχή τόσο σε αερόβιες, όσο και σε αναερόβιες ασκήσεις. Η επίδραση αυτή φαίνεται να οφείλεται στην ήπια διεγερτική της ικανότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Να θυμάστε όμως, η δράση της καφεΐνης στην αθλητική απόδοση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δύο κούπες είναι αρκετές για να αποδώσουν τα ευεργετικά οφέλη της καφεΐνης στην αθλητική απόδοση, ενώ είναι σημαντικό να συζητήσετε με το διαιτολόγο σας για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να εντάξετε τον καφέ στο πρόγραμμα προπόνησής σας.

– Καφές το βράδυ; Ο καφές, λόγω της καφεΐνης, προκαλεί ήπια αύξηση της δραστηριότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος, οπότε αν δουλεύετε νυχτερινή βάρδια ή είστε φοιτητής/μαθητής και πρέπει να βγάλετε όλη την ύλη μέσα σε ένα βράδυ, η καφεΐνη θα σας βοηθήσει βελτιώνοντας την πνευματική σας εγρήγορση. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση καφέ φαίνεται να είναι ωφέλιμη σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη εγρήγορση όπως για παράδειγμα σε εργασίες με νυχτερινές βάρδιες. Ωστόσο, κάθε άτομο έχει διαφορετική ανεκτικότητα στην καφεΐνη, οπότε άτομα με μεγαλύτερη ευαισθησία στη δράση της μπορούν είτε να προσαρμόσουν τη δόση της καφεΐνης που προσλαμβάνουν μέσα στην ημέρα, είτε να απολαύσουν τον καφέ τους στην ντεκαφεϊνέ του μορφή.

– Καφές για μνήμη και διάθεση; Άλλο ένα πρωινό ξύπνημα και απορείτε πώς θα αντεπεξέλθετε στο βεβαρυμμένο πρόγραμμα της ημέρας; Τονώστε τον οργανισμό σας με ένα φλιτζάνι ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, ζεστό ή frappé! Ο καφές, λόγω της καφεΐνης ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα οδηγώντας μας σε σωματική και πνευματική τόνωση και αίσθηση ευεξίας. Νεότερα δεδομένα μάλιστα, δείχνουν πως μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την αντίληψη μας. Η καφεΐνη επιδρά στο χρόνο αντίδρασης και στην επεξεργασία οπτικών πληροφοριών ενώ υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι επιδρά θετικά και στη μνήμη.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *