Μπορούμε να μυρίσουμε το λίπος σύμφωνα με επιστήμονες

C4DF458D698B3E415C5E21C6E039EF49.jpg

  Μπορούμε να ξεχωρίσουμε το πλήρες γάλα από το γάλα χαμηλών λιπαρών, μόνο από τη μυρωδιά. Πόσο λιπαρό είναι το φαγητό που βρίσκεται μπροστά μας; «Ρωτήστε τη μύτη σας», μάς συμβουλεύουν αμερικανοί επιστήμονες.

Η μελέτη, που ανακάλυψε ότι η μύτη μας είναι ειδήμων στον υπολογισμό της περιεκτικότητας λίπους στα φαγητά, θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην καθημερινότητά μας. «Για παράδειγμα, ίσως να μπορέσουμε να “πειράξουμε” τη μυρωδιά συγκεκριμένων τροφών, προκειμένου να κάνουμε πιο δελεαστικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και επομένως να μειώσουμε την ποσότητα του λίπους που καταναλώνει καθημερινά ένας άνθρωπος», εξηγούν επιστήμονες από το Monell Chemical Senses Center της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

«Η ανθρώπινη αίσθηση της οσμής είναι πολύ πιο σημαντική στην καθημερινότητά μας, από ότι πιστεύουμε», επισημαίνει ο νευροεπιστήμονας Johan Lundstrom.

Για να εξετάσουν την ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν το λίπος μέσω της οσμής, οι επιστήμονες ζήτησαν σε εθελοντές να μυρίσουν γάλατα με διαφορετικές περιεκτικότητες σε λίπος: 0,125%, 1,4% ή 2,7%. Το τεστ επαναλήφθηκε τρεις φορές: στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με ανθρώπους χωρίς πρόβλημα βάρους, στην Ολλανδία με ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος και ξανά στη Φιλαδέλφεια με άτομα με φυσιολογικό βάρος και με παχύσαρκους.

Και στα τρία πειράματα, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν την αίσθηση της οσμής για να ανιχνεύσουν τα διαφορετικά επίπεδα λίπους στο γάλα, ανεξάρτητα από την κουλτούρα τους ή το βάρος τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «PloS One».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *