Μπορείτε να κολλήσετε κορωνοϊό και στους εξωτερικούς χώρους

Ζήσης Ψάλλας

Από την έναρξη της πανδημίας, οι μελέτες έχουν περιγράψει περιπτώσεις μόλυνσης σε εστιατόρια, σπίτια, εργοστάσια, γραφεία, συνέδρια, τρένα και αεροπλάνα. Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο εντόπισε μία μόνο περίπτωση μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους.

Σε μια ανάλυση 25.000 κρουσμάτων βρήκε ότι το 6% συνδέθηκε με περιβάλλοντα όπως οι αθλητικές εκδηλώσεις και οι συναυλίες. Αυτοί ήταν κλειστοί χώροι όπου δεν τηρήθηκε η κοινωνική απόσταση ή όπου οι άνθρωποι έμειναν για λίγο, κινούνταν και μιλούσαν δυνατά ή τραγουδούσαν. 

Από τον Φεβρουάριο, πολλές μελέτες έχουν επισημάνει την αερομεταφερόμενη πορεία μετάδοσης του ιού, από αόρατα σύννεφα μικροσκοπικών σταγονιδίων (αερολύματα) που απελευθερώνονται με την αναπνοή, την ομιλία και το τραγούδι. Αυτό είναι κάτι επιπρόσθετο των σχετικά μεγαλύτερων σταγονιδίων που αποβάλλουμε με το βήχα ή το φτέρνισμα, το οποίο μπορεί να προσγειωθεί απευθείας στο πρόσωπο κάποιου άλλου εντός περιμέτρου 1-2 μέτρων. Τα μικρότερα σταγονίδια επιπλέουν στον αέρα για λεπτά ή ώρες, ανάλογα με τον αερισμό μιας περιοχής. Σε ένα κακώς αεριζόμενο δωμάτιο, αλλά και έξω, μεταξύ δύο κτηρίων που ο αέρας δεν κυκλοφορεί καλά, τα σταγονίδια μπορούν να συσσωρευτούν και να εισπνευστούν από έναν περαστικό.

Η δόση των ιογενών σωματιδίων που απαιτούνται για την πρόκληση μόλυνσης είναι άγνωστη, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι, «τόσο πιο πιθανή είναι η μόλυνση», δήλωσε ο Steve Elledge, γενετιστής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ειδικός στους ιούς. 

Ο χρόνος που περνάει κανείς κοντά σε ένα μεταδοτικό άτομο είναι βασικός παράγοντας: ένα δευτερόλεπτο στο πεζοδρόμιο δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να κολλήσουμε COVID-19. Μάλλον χρειάζονται τουλάχιστον μερικά λεπτά.

Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές για τον υπολογισμό του ακριβούς κινδύνου σε ένα πεζοδρόμιο ή σε ένα πάρκο. Εξαρτάται από τον άνεμο και τον αριθμό των ανθρώπων, αλλά και από τον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες απενεργοποιούν τον ιό, αλλά το πόσο γρήγορα το κάνουν αυτό εξαρτάται από την ένταση του ήλιου (από λίγα λεπτά έως μια ώρα).

Η γνώση είναι περιορισμένη επειδή οι επιστήμονες δυσκολεύονται να μετρήσουν τις συγκεντρώσεις ιών σε εξωτερικούς χώρους και να πραγματοποιήσουν πειράματα όπως κάνουν υπό εργαστηριακές ρυθμίσεις.

Διαβάστε ακόμη...