Μπορείτε να φάτε κάτι και να διώξει τα κουνούπια;

Ζήσης Ψάλλας

Σχετικά με τη διατροφή, υπάρχουν κάποιοι μύθοι που περιβάλλουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά ότι μπορεί να κρατούν μακριά τα κουνούπια.

Το ποτό και τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί πραγματικά να έχουν κάποια σχέση. Μελέτες στην Αφρική έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μπύρας μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστικούς στα κουνούπια. Αφού ήπιαν μερικά ποτήρια μπύρα, οι εθελοντές σε μια μελέτη διαπίστωσαν ότι τους προσέλκυσαν περισσότερα κουνούπια σε σχέση με όταν έπιναν μόνο νερό. Το γιατί είναι άγνωστο. Δεν φαινόταν να οφείλεται στη θερμοκρασία του σώματος ή στην ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέεται. Μήπως τα κουνούπια εξελίχθηκαν για να δαγκώνουν μεθυσμένους που είναι λιγότερο ικανοί να τα διώξουν;

Ένα από τα πιο συχνά προτεινόμενα τρόφιμα για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι η μπανάνα -άλλοι πιστεύουν το αντίθετο. Δεν υπάρχει η επιστήμη που να υποστηρίζει κανέναν από τους δύο ισχυρισμούς, αλλά είναι απίθανο η κατανάλωση μπανανών να αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο τα κουνούπια σας ξεχωρίζουν από το πλήθος.

Το σκόρδο μπορεί να κρατήσει μακριά τα κουνούπια; Όχι. Η αναπνοή σας μπορεί να μυρίζει λίγο μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε σκόρδο, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι δεν μειώνει την ελκυστικότητά σας στα κουνούπια.

Οι βιταμίνες Β; Μια από τις πιο διάχυτες οικιακές θεραπείες για την πρόληψη των τσιμπημάτων των κουνουπιών είναι η λήψη βιταμινών Β. Οι εμπειρικές μαρτυρίες για την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης αφθονούν, αλλά υπάρχουν και μερικές επιστημονικές έρευνες που τέσταραν αυτόν τον ισχυρισμό. Μελέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 απέτυχαν να αποδείξουν την προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών μετά τη λήψη βιταμινών Β. Πιο πρόσφατα, μια μελέτη του 2005 έδειξε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ότι επηρεάζεται η έλξη των κουνουπιών από χημικές ουσίες που προέρχονται από το ανθρώπινο δέρμα σε εθελοντές που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμινών Β. Απλώς δεν υπάρχει απόδειξη ότι η λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β προσφέρει σημαντική προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Αν υπήρχαν έστω και μέτρια επιστημονικά στοιχεία ότι η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμινών θα μπορούσε να αποτρέψει τα τσιμπήματα των κουνουπιών, τα ράφια των σούπερ μάρκετ θα ήταν γεμάτα με «απωθητικά για τα κουνούπια χάπια».

Διαβάστε ακόμη...