Μπορεί πίσω από την κατάθλιψη να κρύβεται η φλεγμονή του σώματος;

Ζήσης Ψάλλας

Μια ανάλυση που περιέλαβε 85.895 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. 

"Η μελέτη μας παρέχει τα πιο πειστικά στοιχεία μέχρι σήμερα ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν πρωτεΐνες στο αίμα τους, που υποδεικνύουν την ενεργοποίηση του φλεγμονώδους συστήματος", είπε η ψυχολόγος Μαρία Πιθαρούλη από το King's College London, στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μέσω δειγμάτων αίματος, γενετικών δεδομένων και ερωτηματολογίων σωματικής και ψυχικής υγείας που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης Biobank, του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το πρόωρο τραύμα στη ζωή και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Αυτοί οι παράγοντες εξήγησαν μόνο εν μέρει τη σχέση μεταξύ φλεγμονής και κατάθλιψης.

Η φλεγμονή είναι μια από τις βασικές άμυνες του σώματος ενάντια στην επίθεση των μικροβίων, αλλά εάν γίνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει τη δική της ζημιά. Η CRP βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα στο περίπου 31% των ατόμων που ανέφεραν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης μια βαθμολογία κινδύνου που βασίζεται μόνο στη γενετική. Η βαθμολογία αυτή σε άτομα με κατάθλιψη συσχετίστηκε με τα επίπεδα CRP. Αλλά η συσχέτιση εξαφανίστηκε όταν ελήφθη υπόψη ο ΔΜΣ και το κάπνισμα. Με άλλα λόγια, ο γενετικός σύνδεσμος με την κατάθλιψη φαίνεται να εξαρτάται κυρίως από τον δείκτη μάζας σώματος και εάν κάποιος καπνίζει ή όχι.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι «άγνωστοι ή μη μετρημένοι ψυχοκοινωνικοί και κλινικοί παράγοντες σύγχυσης», όπως η έκθεση στη μητρική κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου ή οι ανθυγιεινές δίαιτες, θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν τα αποτελέσματα που βρήκαν.

Ενώ η φλεγμονή και η κατάθλιψη έχουν συνδεθεί σε αρκετές προηγούμενες μελέτες, αυτό που κρύβεται πίσω από αυτόν τον σύνδεσμο παραμένει μυστήριο -μπορεί να είναι ότι κάτι που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί και προκαλεί τόσο τη φλεγμονή όσο και την κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry.

Διαβάστε ακόμη...