Η γαστρίτιδα, το έλκος και ο καρκίνος του γαστρεντερικού πιστεύεται ότι συσχετίζονται με το H.pylori. Το εν λόγω βακτήριο όμως, σύμφωνα με τους ανοσολόγους, φαίνεται ότι έχει διπλό ρόλο, εξισορροπώντας το «οικοσύστημα» του στομάχου και συμβάλλοντας στον έλεγχο του βάρους και στην ανοχή στη γλυκόζη.
Οι ειδικοί έδειξαν για πρώτη φορά σε πειραματόζωα ότι η αποίκιση του γαστρεντερικού συστήματος με το H.pylori έχει ευεργετική δράση όσον αφορά την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με το H.pylori έδειξαν μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη σε σχέση με τα μη μολυσμένα ποντίκια ή εκείνα που είχαν εκτεθεί σε ένα πιο ισχυρό στέλεχος του H.pylori, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στη PLoS One.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κατά πόσο η μόλυνση είναι επιβλαβής ή ευεργετική εξαρτάται από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη γενετική υποδομή του H.pylori και την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Ίσως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε τη δράση που έχει το H.pylori και κάποια άλλα μικρόβια στον οργανισμό μας και έτσι τελικά να επιδιώκουμε τη συνύπαρξη μαζί τους στο πλαίσιο της φροντίδας της υγείας μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Πηγή: vita.gr