Μπορεί η τσίχλα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τσίχλα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο πεινασμένοι και να σας κόψει τις λιγούρες. Αυτό μπορεί να έχει όφελος στην απώλεια βάρους. 

Σε μια μελέτη, οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να μασήσουν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά από ένα γεύμα. Η τσίχλα έφερε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας μόλις πέντε λεπτά μετά την έναρξη του μασήματος σε σχέση με την ομάδα των συμμετεχόντων που δεν μασούσε τσίχλα.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση 15 μελετών, πέντε εκ των οποίων εξέτασαν ειδικά το μάσημα της τσίχλας, υποδηλώνει ότι η διαδικασία της μάσησης της τσίχλας μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών του εντέρου, και αυτό με τη σειρά του να μειώσει την την πείνα και την πρόσληψη της τροφής.

Πέρα από το γεγονός ότι με την τσίχλα μπορείτε να τρώτε λιγότερο, το μάσημά της σας κάνει να καίτε περισσότερες θερμίδες. Μια μελέτη βρήκε ότι αυτοί που μασούσαν τσίχλα μετά το πρωινό έκαψαν περίπου 3–5% περισσότερες θερμίδες τις επόμενες τρεις ώρες μετά το γεύμα.

Η έρευνα προτείνει επίσης ότι η τσίχλα μπορεί να σας βοηθήσει ενώ περπατάτε. Πιστεύεται ότι το κάνει αυτό αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την ταχύτητα του περπατήματος.

Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη θεωρείται ασφαλώς καλύτερη από αυτή που περιέχει ζάχαρη αλλά η διαφορά είναι μόλις δύο θερμίδες. 

Η νικοτίνη είναι γνωστό ότι μειώνει την όρεξη και μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό σας, κάνοντας το σώμα σας να καίει μερικές επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που μασούν τσίχλες νικοτίνης όταν σταματούν το κάπνισμα κερδίζουν λιγότερο βάρος από εκείνους που μασούν απλή τσίχλα. 

Οι τσίχλες που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε λίγο παραπάνω βάρος, τουλάχιστον στην αρχή, διότι το σώμα συνηθίζει στη χρήση καφεΐνης και με την πάροδο του χρόνου μειώνεται το αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η τσίχλα μπορεί να μειώσει την όρεξη, να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας και να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Φυσικά, το αποτελέσματα αυτά είναι μικρά.

Διαβάστε ακόμη...