Μπορεί η νηστεία να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των απογόνων;

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, βρήκε ότι η μειωμένη πρόσληψη τροφής σε σκουλήκια (Caenorhabditis elegans) έχει επιζήμια επίδραση σε τρεις γενιές απογόνων, όταν οι απόγονοι αυτοί έχουν πρόσβαση σε απεριόριστο φαγητό.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Edward Ivimey-Cook, από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η μειωμένη πρόσληψη τροφής αυξάνει τη διάρκεια ζωής σε πολλά είδη ζώων και μπορεί δυνητικά να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μειωμένης πρόσληψης τροφής, συμπεριλαμβανομένης της διαλειμματικής νηστείας, στους απογόνους. Θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τον πιθανό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της νηστείας».

Η ομάδα διερεύνησε την επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στη διάρκεια ζωής και στην αναπαραγωγή των σκουληκιών και σε τρεις γενιές απογόνων τους. Μελέτησε περισσότερα από 2.500 σκουλήκια χωρισμένα σε τέσσερις γενιές. Η πρώτη γενιά σκουληκιών τοποθετήθηκε σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του να είναι σε θέση να τρώει όσο θέλει και να κάνει νηστεία.

Τέσσερις γενιές απογόνων από αυτούς τους γονείς τοποθετήθηκαν στη συνέχεια είτε σε διατροφή πλήρους σίτισης είτε σε νηστεία. 

Ο Ivimey-Cook είπε: «Κοιτάξαμε τι συμβαίνει στα σκουλήκια. Σε αντίθεση με εμάς, είναι διαφανή, μήκους περίπου 1 χιλιοστό και ζουν στο έδαφος. Δεν έχουν οστά, καρδιά ή κυκλοφορικό σύστημα. Αλλά είναι ένα κλασικό μοντέλο οργανισμού για τη μελέτη της διαδικασίας γήρανσης στη βιολογία, επειδή μοιράζονται πολλά γονίδια και μοριακές οδούς με τον άνθρωπο. Είναι επίσης πολύ χρήσιμα επειδή έχουν μικρό κύκλο ζωής μόνο δύο εβδομάδων, οπότε μπορούμε να μελετήσουμε την ανάπτυξή τους και αυτή των απογόνων τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πραγματοποίηση παρόμοιας μελέτης σε ανθρώπους μπορεί να διαρκέσει έναν αιώνα ή περισσότερο. Βρήκαμε ότι η νηστεία αύξησε πράγματι τη διάρκεια ζωής τους και βελτίωσε την απόδοση των απογόνων όσον αφορά την αναπαραγωγή, όταν οι ίδιοι οι απόγονοι ήταν νηστικοί. Ωστόσο, εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι η νηστεία μείωσε την απόδοση των απογόνων όταν αυτοί είχαν πρόσβαση σε απεριόριστο φαγητό. Αυτό δείχνει ότι η νηστεία μπορεί να είναι κακή για τους απογόνους και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει για γενιές».

Διαβάστε ακόμη...