Μπορεί η γήρανση “θεραπευτεί”;

Ζήσης Ψάλλας

Τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται μεγάλη έρευνα για τη θεραπεία και πρόληψη των κορυφαίων ασθένειες αλλά κάποιες έρευνες έχουν μια εντελώς μοναδική άποψη σχετικά με το ρόλο της επιστήμης στην ελάφρυνση του βάρους της γήρανσης, εστιάζοντας στην επιβράδυνσή της ή ακόμα και στην αποτροπή της. 

Πώς μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο; Ενεργοποιώντας τα γονίδια της  μακροζωίας, και αυτό συμβαίνει όταν τοποθετούμε το σώμα κάτω από το το σωστό στρες. Όταν σοκάρουμε το σώμα μας για λίγο. Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος: Παραλείψτε το πρωινό, για παράδειγμα. Επίσης, ανυψώνοντας τα βάρη, κάνοντας άσκηση για 1 λεπτό που φτάνουμε στα όριά μας.

Η έρευνα έδειξε ότι ορισμένα είδη φαίνεται να μην γερνούν. Για παράδειγμα, η "αθάνατη¨ μέδουσα Turritopsis dohrnii μπορεί να επιστρέψει σε νεανικό στάδιο της ζωής και να διαφύγει φαινομενικά από τη διαδικασία της γήρανσης. Πέρυσι, επιστήμονες που μελετούσαν το νηματοειδές σκουλήκι Caenorhabditis elegans κατάφεραν να χειριστούν τα βιοχημικά του μονοπάτια. Τα προκύπτοντα σκουλήκια ζούσαν πέντε φορές περισσότερο από την τυπική διάρκεια ζωής των 20 ημερών.

Ένα από τα πράγματα που κάνουν ορισμένα άτομα που θέλουν να επιβραδύνουν τη γήρανσή τους είναι να πάρουν μετφορμίνη, ένα φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται για τη θεραπεία του διαβήτη. Άλλοι παίρνουν ενισχυτές του NAD.

Υπάρχουν τρεις κύριες οδοί μακροζωίας που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οι σιρτουίνες, πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την υγεία των κυττάρων. Απαιτούν ένα ενδιαφέρον μόριο, το NAD (δινουκλεοτίδιο αδενίνης νικοτιναμιδίου), ένα συνένζυμο που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα και είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό στα περισσότερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, των φυτών και των βακτηρίων. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχουν δείξει η ενίσχυση της παραγωγής του NAD σε ηλικιωμένα ποντίκια προωθεί την υγεία τους.

Μετά είναι το AMPK, ένα ένζυμο που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα -το φάρμακο μετφορμίνη κάνει το ίδιο.

Και τρίτο είναι το ένζυμο mTOR που ρυθμίζει τη σύνθεση πρωτεϊνών. Ανταποκρίνεται ευνοϊκά σε δίαιτα χαμηλής πρωτεΐνης ή στη ραπαμυκίνη, μια ουσία που παράγει ένα βακτήριο αλλά δυστυχώς έχει πάρα πολλές παρενέργειες για να λαμβάνεταις τακτικά. Ο ιδανικός συνδυασμός, είναι να λαμβάνει κανείς ένα ενισχυτικό του NAD, μετφορμίνη και ραπαμυκίνη. Είναι άγνωστο τι συμβαίνει με τους ενισχυτές NAD αλλά η μετφορμίνη θεωρείται ασφαλής για μακροπρόθεσμη χρήση.

 

Διαβάστε ακόμη...