Ζήσης Ψάλλας
Οι νευροεπιστήμονες στο Ισραήλ προσπαθούν να γυρίσουν πίσω το βιολογικό ρολόι με ένα απλό συστατικό: το οξυγόνο. Ο Shai Efrati, γιατρός και διευθυντής ενός Κέντρου Υπερβαρικής Ιατρικής και Έρευνας στο Ισραήλ, ανέπτυξε έναν τύπο θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο που αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ώστε να αποτρέψει τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας σε υγιείς, ηλικιωμένους ενήλικες. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Aging.
Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο περιλαμβάνει την εισπνοή με καθαρό, πολύ συμπυκνωμένο οξυγόνο σε θάλαμο υπό πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στους πνεύμονες ενός ατόμου να συλλέγουν τρεις φορές την κανονική ποσότητα οξυγόνου από τον αέρα.
Στην παρούσα μελέτη, ο Efrati δοκίμασε το υπερβαρικό οξυγόνο σε ενήλικες που συνήθως γερνούν χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις, ώστε να βελτιώσουν τη γνωστική τους λειτουργία.
Για τρεις μήνες, 63 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω περνούσαν πέντε ημέρες την εβδομάδα, δύο ώρες την ημέρα σε θάλαμο υπό πίεση, αναπνέοντας συμπυκνωμένο οξυγόνο σε διπλάσια πίεση από αυτήν της ατμόσφαιρας της Γης. Μέχρι το τέλος της μελέτης, ο Efrati ανακάλυψε ότι η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξήθηκε. Οι γνωστικές εκτιμήσεις βρήκαν ότι οι ασθενείς σημείωσαν πολύ υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις προσοχής και επεξεργασίας πληροφοριών από ό, τι πριν από το πείραμα.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η αύξηση των επιπέδων οξυγόνου. Η διακύμανση είναι επίσης βασική. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Efrati έδωσε οδηγίες στους ασθενείς να διατηρούν τις μάσκες οξυγόνου για 20 λεπτά και στη συνέχεια να τις αφαιρούν για διαλείμματα πέντε λεπτών.
Ο Efrati πιστεύει ότι το στρες που προκαλείται από τα κυμαινόμενα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των βλαστικών κυττάρων. Αλλά αυτή η αλυσίδα γεγονότων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
Ωστόσο, ο Efrati ονειρεύεται μια γηράσκουσα κοινότητα που είναι εντελώς ανεξάρτητη και λειτουργεί μια χαρά. Η μακροζωία δεν είναι αρκετή, μια υψηλή ποιότητα ζωής είναι αυτό που προσπαθούν οι νευροεπιστήμονες. «Θα πεθάνουμε όλοι κάποια μέρα», λέει ο Efrati. «Αλλά θέλουμε να πεθάνουμε λειτουργώντας καλά και όχι εξουθενωμένοι».