Μπορεί ένα γιαούρτι να μας σώσει από την κατάθλιψη; Έρευνα αποκαλύπτει τα τρόφιμα – ασπίδα για την ψυχική υγεία

Τρόφιμα με αφθονία σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι και το τουρσί θα μπορούσαν να γίνουν ασπίδα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Brain Behavior and Immunity «δείχνουν» έναν φυσικό τρόπο πρόληψης και ανοίγουν τον δρόμο για νέες θεραπείες απέναντι σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος.

Το εντερικό μικροβίωμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος για τις δυνατότητες που κρύβει ως προς την ανάπτυξη νέων θεραπειών για προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Εν προκειμένω, το αξιοσημείωτο της μελέτης, εξηγεί η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Alban Gaultier, είναι ότι πήγε τη γνώση για τη σύνδεση εντερικού μικροβιώματος και ψυχικής υγείας ένα βήμα μακρύτερα, φωτίζοντας τον μεμονωμένο ρόλο ενός συγκεκριμένου βακτηρίου, του γαλακτοβάκιλλου (Lactobacillus).

«Η ανακάλυψή μας φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο ο γαλακτοβάκιλλος που κατοικεί στο έντερο επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, συντονίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα» δήλωσε ο Gaultier, από το Τμήμα Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι τα συμπεράσματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπευτική λύση έναντι της κατάθλιψης και του άγχους.

Διαβάστε ακόμη...