Μοσχεύματα τρίτης γενιάς για τις βλάβες στους χόνδρους

 
Εκπληκτικά είναι τα αποτελέσματα για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στους χόνδρους των αρθρώσεων, με την τοποθέτηση μοσχευμάτων τρίτης γενιάς.


Η μέθοδος, η οποία έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οξέων βλαβών των χόνδρων που έχουν προκληθεί από τραυματισμούς και όχι από οστεοαρθρίτιδα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Νάτσης, στο πλαίσιο του 31ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, χονδροκύτταρα που λαμβάνονται από τον ασθενή με αρθροκόπηση καλλιεργούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στο σημείο της βλάβης είτε αυτούσια, είτε επικολλώνται με τη μορφή εμπλουτισμένης -με χονδροκύτταρα- μεμβάνης κολλαγόνου.

Η καλλιέργεια των χονδροκυττάρων απαιτεί ένα μήνα στο εργαστήριο ενώ μετά την εμφύτευση τους ή την επικόλληση της εμπλουτισμένης μεμβράνης κολλαγόνου, ο ασθενής θα πρέπει για περίπου 1,5 μήνα να μην πατάει καθόλου το σκέλος του και να κάνει φυσιοθεραπείες με ειδική γυμναστική.

Αν οι οξείες βλάβες στους χόνδρους δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία, ενώ τα μοσχεύματα τρίτης γενιάς υπόσχονται πλήρη αποκατάσταση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *