Οι γυναίκες στην εμπόλεμη ζώνη γεννούν μωρά με μικρό βάρος

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος να γεννήσουν παιδιά με μικρό βάρος οι γυναίκες που γεννούν σε πολεμικές ζώνες, πράγμα που συνδέεται με περισσότερους κινδύνους για την μελλοντική υγεία τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η διαβίωση σε περιοχές μαστιζόμενες από πολεμικές συγκρούσεις και μέσα σε ένα συνεχές καθεστώς απειλών, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και στην ψυχική υγεία των υποψήφιων μητέρων όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέιμς Κίσλι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health», αξιολόγησαν 13 σχετικές μελέτες που κάλυπταν μια περίοδο από το 1990 έως σήμερα και αφορούσαν συνολικά περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων Βοσνία, Ισραήλ, Λιβύη, Ιράκ κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι αν μια έγκυος ζει σε μια περιοχή με συγκρούσεις, έχει αυξημένη πιθανότητα να γεννήσει λιποβαρές μωρό. Λιγότερα είναι τα διαθέσιμα στοιχεία για το κατά πόσο κινδυνεύει επίσης με πρόωρο τοκετό, αποβολή ή θνησιγένεια του μωρού.

Οι ερευνητές κάλεσαν τους επαγγελματίες του τομέα υγείας στις περιοχές των πολέμων να παρακολουθούν καλύτερα την πορεία της εγκυμοσύνης των γυναικών, αν και αναγνώρισαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *