Άλυτο μυστήριο με τα μωρά που γεννιούνται χωρίς χέρια

13 περιπτώσεις σε τρεις αγροτικές περιοχές στη Γαλλία έχουν φέρει σε αμηχανία τους γιατρούς αφού δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το λόγο γιατί τα μωρά που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν χέρια. Μεταξύ του 2007 και του 2017, δεκατρία παιδιά γεννήθηκαν χωρίς τμήματα των άνω άκρων τους ή χωρίς παλάμες ή και ολόκληρα χέρια σε τρεις περιοχές της χώρας.

Αρχικά οι γενετικές ανωμαλίες είχαν αποδοθεί σε τυχαίο, πλην εξαιρετικά σπάνια περιστατικά,με τη  αρχή δημόσιας υγείας της χώρας να δεσμεύεται να ερευνήσει εκτενώς,  όλες οι περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα οι γιατροί του ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού Remera , έβαλαν στο μικροσκόπιο και τον παράγοντα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται από τη γεωργική βιομηχανία  αφού,  μπορεί να είναι ρυθμιστικός παράγοντας, και  πιθανή αιτία για τις ανωμαλίες.»Πιστεύουμε  ότι αυτό το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στη  γεωργία , δήλωσε μεταξύ άλλων, η Emmanuelle Amar, διευθυντρια της Remera στη νοτιοανατολική Γαλλία εστιάζοντας στο γεγονός ότι η αγροτική τοποθεσία όπου διέμεναν οι μητέρες, είναι μόνο κοινός παράγοντας.

Ωστόσο οι επιστήμονες που ανέλαβαν να διερευνήσουν την υπόθεση, δεν κατάφεραν να βρουν κάποιον κοινό στοιχείο ή συνθήκη πίσω από τις φαινομενικά ασύνδετες αλλά και ύποπτα παρόμοιες υποθέσεις.Παραδεχόμενοι οτι είναι σε αδιέξοδο, ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν την έρευνα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία έξαρση τέτοιων υποθέσεων», απάντά η  επιδημιολόγος και διευθύντρια του Remera αλλά συμφωνεί: «Έχουμε την επιστημονική και ηθική υποχρέωση να το διερευνήσουμε περαιτέρω».

Από το 2009 έως το 2015, εφτά μωρά γεννήθηκαν χωρίς παλάμες, ή και ολόκληρα χέρια, σε μία ακτίνα 17 χιλιομέτρων από το χωριό Ντριγιά, στην ανατολική Γαλλία, όπου καλλιεργούνται ηλίανθοι με χρήση φυτοφαρμάκων.

Τρία χρόνια αργότερα, αποκαλύφθηκε πως ακόμα τρία παιδιά είχαν γεννηθεί χωρίς χέρια, από το 2007 έως το 2008, στην πόλη Μουζίλ, στη δυτική Γαλλία.

Σε αυτά τα περιστατικά προστέθηκαν τρεις ακόμα περιστατικά στην πόλη Γκιντέλ, από το 2011 έως το 2013.

Η δημόσια υγειονομική υπηρεσία, παραδέχεται πως τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα σε εθνική κλίμακα αλλα υποστηρίζει πως αποτελούν «φυσική κατανομή».

Σε ετήσια βάση γεννιούνται 150 μωρά με παρόμοια προβλήματα, σε μικρότερη κλίμακα. Είναι όμως ύποπτη και η γεωγραφική και η χρονική σύμπτωση των εν λόγω περιστατικών.

Ο Φρανσουά Μουρντιγιόν, διευθυντής της υπηρεσίας υποστήριξε μεταξύ άλλων :«Ακούσαμε τους γονείς τους και τους παππούδες τους. Επισκεφθήκαμε τα σπίτια τους. Δεν υπάρχει κανένας επιβαρυντικός περιβαλλοντικός παράγοντας, όπως τα φυτοφάρμακα για παράδειγμα».

Η Remera  στο μεταξύ είχε διεξάγει τη δική της, ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση. «Έχουμε θέσει ένα εκτενές ερωτηματολόγιο στις μητέρες. Το μόνο κοινό είναι ότι ζουν σε αγροτικές περιοχές», αποφαίνονται με ένα στόμα.

Διαβάστε ακόμη...