Μοντέλο φροντίδας καγκουρό για τα πρόωρα νεογνά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Την εφαρμογή της «μητρικής φροντίδας καγκουρό» για όλα τα νεογνά, που αποτελεί το μήνυμα της διεθνούς καμπάνιας της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας 2023, στηρίζει και διαδίδει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Το μοντέλο φροντίδας καγκουρό, που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) για τη επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με τη μητέρα λειτουργεί θεραπευτικά στα πρόωρα ή λιποβαρή νεογνά και ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στη Β΄ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική & Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, στις 17 Νοεμβρίου, αποτελεί αφορμή για τη διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας με επίκεντρο τα νεογνά. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας στην υποστήριξη και προώθηση της πολύτιμης συμμετοχής της οικογένειας στη φροντίδα των νεογνών της ΜΕΝΝ, αλλά και η διάχυση της γνώσης για τη συνεισφορά της τεχνολογίας στη νεογνολογία.

Όπως θα αναφέρει μεταξύ άλλων στην ημερίδα «Μικρές πράξεις με μεγάλη επίδραση. Επαφή δέρμα με δέρμα για κάθε νεογνό, παντού», στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ο Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής & ΜΕΝΝ, Καθηγητής Νεογνολογίας ΑΠΘ Χρήστος Τσακαλίδης, η φροντίδα καγκουρό έχει αρκετά πλεονεκτήματα για το πρόωρο νεογνό και, επιπλέον, θετική επίδραση και στη μητέρα ως προς τη γαλουχία, την κατάθλιψη και το στρες. Η δυναμική αυτή πρακτική ωφελεί όλα τα νεογνά, αλλά κυρίως τα πρόωρα και όσα γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος, ενώ, επιπλέον, αυξάνει την αλληλεπίδραση και τη σύνδεση μητέρας-νεογνού, προάγοντας και τον μητρικό θηλασμό.

Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα, όπως η ταχεία γενετική διάγνωση νοσημάτων στα νεογνά, η τεχνητή νοημοσύνη και η τηλεϊατρική στη Νεογνολογία, η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των γονέων πρόωρων νεογνών, η διατροφή του πρόωρου νεογνού και η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος του Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Διαβάστε ακόμη...