Μόνο οφέλη μπορεί να έχει η διακοπή του καπνίσματος

B25AD7B4CDC84FA0D6CC12E1FA2348A5.jpg

  Όλο και περισσότερες εκστρατείες υπέρ της διακοπής του καπνίσματος οργανώνονται με στόχο να προωθήσουν τα θετικά οφέλη μιας ζωής χωρίς καπνό, όπως καλύτερη υγεία, καλύτερες κοινωνικές συναναστροφές, περισσότερα χρήματα, και φυσικά, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να κατέχει την πρώτη θέση σε ποσοστό καπνιστών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά στις πιο παραγωγικές ηλικίες από 18 έως 25 έτη, τα ποσοστά των καπνιστών ξεπερνούν το 60% στους άνδρες και το 40% στις γυναίκες.

Με το κάπνισμα να αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσει και να πεθάνει κάποιος από έμφραγμα, εγκεφαλικό, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο, οι ειδικοί μαζί με του εθελοντές κάνουν αγώνα για την αποτροπή ή τη διακοπή του. Οι παράγοντες κινδύνου επηρεάζονται αρνητικά και από την παχυσαρκία.

Η διακοπή του καπνίσματος έχει ευεργετική επίδραση στην αποφυγή εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά μπορεί δυστυχώς, να συνδυαστεί με αύξηση του βάρους του πρώην καπνιστή. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά (Journal of the American Medical Association, Μάρτιος 2013) φαίνεται πως η παχυσαρκία δεν μεταβάλλει αξιόλογα την ευεργετική επίδραση της διακοπής του καπνίσματος στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όταν εξέτασαν λοιπόν, την ενδεχόμενη μείωση της ωφέλειας ανάλογα με τα περιττά κιλά που «βάρυναν» κάποιους από τους πρώην καπνιστές, κιλά που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο διακοπής του καπνίσματος, διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε αξιόλογη διαφορά.

Είναι η πρώτη μεγάλη, πειστική, μελέτη, η οποία ξεκαθαρίζει πως αξίζει να κόψουμε το κάπνισμα ακόμη και όταν αυτό μας «φορτώνει» με παραπανήσια κιλά. Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει πως δεν έχουμε διπλό όφελος, αν καταφέρουμε να σταματήσουμε το κάπνισμα χωρίς να αυξηθεί το βάρος μας. Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι η παράλληλη έναρξη ενός προγράμματος διατροφής, με τη βοήθεια πάντοτε ενός διαιτολόγου, το οποίο αποδεδειγμένα βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους, αναπόφευκτου κατά τα πρώτα στάδια διακοπής του καπνίσματος όπου αυξάνεται κατανάλωση θερμίδων.

Οι παράγοντες που προκαλούν την ακούσια αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων είναι η βελτίωση της γεύσης και της όσφρησης, καθώς επίσης και η «απραγία» στην οποία εμπίπτει το άτομο το οποίο ως τώρα είχε συνηθίσει να κρατάει «κάτι» στα χέρια του και να έχει «κάτι» στο στόμα του. Εκτός της ενδεδειγμένης διατροφής από διαιτολόγο υπάρχουν και άλλοι τρόποι που βοηθούν στο αίσθημα πλήρωσης όπως είναι η μάσηση τσίχλας (είτε νικοτίνης, είτε κανονικής). Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να συμβουλευτούμε και τον οδοντίατρό μας φυσικά!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως σύμφωνα με μελέτες και έρευνες που έγιναν (ATBC study και Physicians Health Study – phase II) η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων δεν έχει κανένα αποδεδειγμένο όφελος μέχρι σήμερα στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανεπάρκεια σε βιταμίνες, λόγω των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται στον οργανισμό ενός καπνιστή, μπορεί να είναι σοβαρά βλαπτική για την υγεία μας και χρειάζεται καλή αξιολόγηση της διατροφικής λήψης βιταμινών από ειδικό, ώστε να αποφασισθεί αν θα δοθεί συμπλήρωμα διατροφής και για πόσον καιρό.

Εν κατακλείδι, με τη διακοπή του καπνίσματος, γευόμαστε καλύτερα τη ζωή, μυρίζουμε την ευτυχία γύρω μας και τρέχουμε στη φύση γρήγορα, όχι στο γιατρό όταν είναι αργά!

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *