Μονάδα απεξάρτησης σε φυλακές θα εγκαινιάσει ο Τσίπρας

fylakes.medium.jpg

Μια νέα θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 στις φυλακές Διαβατών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η νέα αυτή δομή δείχνει συμβολικά αλλά και χειροπιαστά το δρόμο της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας. Όχι η τιμωρία από μόνη της, αλλά ο συλλογικός και ατομικός ταυτόχρονα αγώνας αλλαγής απομακρύνει από τη δυστυχία, το έγκλημα και τον κίνδυνο επανάληψής του».

Όπως επισημαίνεται, με το νόμο 4322/2015 έγινε πρώτα μια προσπάθεια για την ορθολογική αποσυμφόρηση των φυλακών, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να αναπτυχθεί η δημιουργία δομών υγείας, απεξάρτησης και εκπαίδευσης. Αυτήν την προοπτική ακολουθεί η δημιουργία ολοκληρωμένης θεραπευτικής κοινότητας, χωρητικότητας 84 ατόμων (κρατουμένων/θεραπευομένων) με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά την αποφυλάκιση όσοι έχουν περάσει απ’ αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν στις ανάλογες δομές που λειτουργούν στην κοινότητα, ώστε να ολοκληρώσουν την κοινωνική τους επανένταξη.

«Η απεξάρτηση, μέσα στη φυλακή, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για όλο το σωφρονιστικό σύστημα, καθώς δείχνει ότι ο χρόνος κράτησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί επωφελώς, τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία. Έτσι, η απεξάρτηση υπηρετεί την αληθινή αντεγκληματική πολιτική», τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης και συμπληρώνει πως «θα συνεχίσει σ’ αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζοντας και υλοποιώντας θετικές δράσεις που θα μετατρέπουν το χαμένο χρόνο της φυλακής σε δημιουργικό χρόνο».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.