Μονάδα Αιμοκάθαρσης Παίδων στο Ιπποκράτειο

2345634566345.medium.jpg

Η πρώτη Μονάδας Αιμοκάθαρσης Παίδων αναμένεται να λειτουργήσει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, κατά πάσα πιθανότητα στο επόμενο τρίμηνο. Η Μονάδα αυτή θα διαθέτει δυο μηχανήματα, δωρεά εταιρείας, και θα παρέχει τη δυνατότητα αιμοκάθαρσης σε έξι παιδιά. Σήμερα, τα παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στις Μονάδες Ενηλίκων. Η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά αυτά είναι η μεταμόσχευση, ωστόσο ο χρόνος αναμονής για να βρεθεί μόσχευμα μπορεί να είναι ένα ή δυο χρόνια.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Βεφρολογίας, Κώστας Κολλιός, στην Ελλάδα εμφανίζονται κάθε χρόνο 10-15 νέες περιπτώσεις παιδιών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Οι επιλογές που υπάρχουν γι αυτά τα παιδιά είναι η νεφρική υποκατάσταση, είτε με περιτοναϊκή κάθαρση, είτε με αιμοκάθαρση ή η μεταμόσχευση νεφρού.

«Στα παιδιά προτιμάται η περιτοναϊκή κάθαρση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ένας λόγος είναι ότι οι γονείς εκπαιδεύονται στη χρήση μηχανήματος περιτοναϊκής κάθαρσης και έτσι το παιδί δεν χρειάζεται να μπαίνει στο νοσοκομείο. Η εκπαίδευση γίνεται στο νοσοκομείο, το παιδί πηγαίνει στο σπίτι του και το μηχάνημα περιτοναϊκής κάθαρσης δουλεύει όλη τη νύχτα και το πρωί το παιδί μπορεί να πάει στο σχολείο του. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου υπάρχουν αντενδείξεις για την περιτοναϊκή κάθαρση και τότε χρειάζεται αιμοκάθαρση. Δυστυχώς, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αιμοκάθαρση για παιδιά, και η εξυπηρέτηση σε αυτά τα περιστατικά γίνεται από την Νεφρολογική Κλινική Ενηλίκων. Παρόλα αυτά, έχει γίνουν γίνει οι διαδικασίες στο Παιδονεφρολογικό Κέντρο του Ιπποκρατείου και ίσως στο επόμενο τρίμηνο να υπάρχει και δυνατότητα να λειτουργήσει στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική Μονάδα Αιμοκάθαρσης Παίδων», επισήμανε ο κ. Κολλιός και προσέθεσε ότι αυτή η Μονάδα θα λύσει τα προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν με την περιτοναϊκή κάθαρση. Στη Μονάδα αυτή θα μπορούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση και τα παιδιά με οξεία νεφρική ανεπάρκεια, τα οποία αφού θεραπευτούν στη συνέχεια δεν θα έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης.

Όπως ανέφερε ο κ Κολλιός οι αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας στα παιδιά διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των ενηλίκων. Ενώ στους ενήλικες οι κύριες αιτίες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και οι σπειροματονεφρίτιδες, στην παιδική ηλικία σε ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 40-50%), αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας είναι οι συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος

«Μέχρι την ηλικία των 10 ετών, οι κύριες αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας είναι οι ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού. Άλλες αιτίες είναι οι κληρονομικές παθήσεις, οι κυστικές νεφροπάθειες και οι σπειροματονεφρίτιδες. Όμως, από τη δεκαετία του ΄80, έχουμε πλέον τη δυνατότητα τα ανιχνεύουμε νωρίς τις συγγενείς ανωμαλίες ήδη από τη διάρκεια της κύησης με το υπερηχογράφημα. Όταν διαπιστωθούν ανωμαλίες στη διάπλαση των νεφρών του εμβρύου, μετά τη γέννηση ανιχνεύονται αυτές οι περιπτώσεις και αντιμετωπίζονται χειρουργικά και έτσι προλαμβάνεται η νεφρική νόσος», ανέφερε ο κ Κολλιός.

Στο Ιπποκράτειο το μοναδικό Κέντρο μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά

Το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ιπποκρατείου είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που είναι αναγνωρισμένο για παιδιατρικές νεφρικές μεταμοσχεύσεις, ανέφερε ο νεφρολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, Γρηγόρης Μυσερλής.

«Έχουμε κάνει μέχρι στιγμής 175 παιδιατρικές νεφρικές μεταμοσχεύσεις, τα τελευταία 25 χρόνια, και ο χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού σε παιδιά είναι μικρότερος από τον χρόνο που χρειάζεται για τους ενήλικες διότι τα άτομα κάτω των 18 μοριοδοτούνται από τον ΕΟΜ να πάρουν πιο γρήγορα μόσχευμα. Ενώ στους ενήλικες ο χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση μοσχεύματος από πτωματικό δότη είναι επτά χρόνια, στα παιδιά ο χρόνος αναμονής είναι ένα ή δυο χρόνια», επισήμανε ο κ Μυσερλής.

Οξυμένα τα προβλήματα των νεφροπαθών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των νεφροπαθών, καθώς στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης των δημόσιων νοσοκομείων υπάρχουν ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού αλλά και εξοπλισμού.

«Στο Ιπποκράτειο, στη Μονάδα Νεφρού η αναλογία νοσηλευτή/ασθενούς είναι 1/8 και όχι 1/3 που ορίζει ο νόμος. Επίσης δεν υπάρχουν γιατροί. Χρειάζεται ανανέωση του εξοπλισμού, γιατί γίνεται αιμοκάθαρση σε σπασμένες πολυθρόνες όπου ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει τέσσερις ώρες που διαρκεί η αιμοκάθαρση. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μονάδες νεφρού που δεν έχουν νεφρολόγο, όπως η μονάδα της Κατερίνης ή της Φλώρινας, και στη Θεσσαλία της Καρδίτσας, ή με ένα νεφρολόγο, όπως είναι η μονάδα των Σερρών, που είναι η μεγαλύτερη επαρχιακή μονάδα στη χώρα. Έχουμε σημαντικά προβλήματα λόγω αδράνειας υπουργών Υγείας και της κοινωνίας στο θέμα της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στη χώρα. Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο μεταμοσχεύσεων», επισήμανε ο κ. Καραγκιόζης

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *