Μολύνθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης

 
Αίμα μολυσμένο από τον ιό του Δυτικού Νείλου μεταγγίστηκε σε ασθενή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ 18 άνθρωποι συνολικά έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει βαριά λοίμωξη εξαιτίας του ιού. Δύο από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.


Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα από τα ήδη διαγνωσμένα κρούσματα βαριάς λοίμωξης οφείλεται στην μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης αίματος.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «Τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας».

Επίσης, αναφέρεται ότι: «Η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *